CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

28. 02. 2008

0 komentářů

Přijdou klienti KTP o peníze kvůli promlčení?

 


 

Mnoho klientů společnosti KTP Quantum obdrželo koncem roku oznámení o tom, že pokud nepodají co nejdříve žalobu na Garanční fond obchodníků s cennými papíry, v březnu tohoto roku budou nároky na vyplacení jejich pohledávky promlčeny. Zprávu odvysílala i televize Nova a vyvolala paniku u těch klientů, kteří spoléhají na Garanční fond s tím, že jejich prostředky jsou u něj pojištěny. Podle některých informací měla promlčecí lhůta vypršet už dokonce v březnu minulého roku, což se ale nakonec samozřejmě nestalo.

Vyjádření zainteresovaných se samozřejmě neobešly bez prohlášení o tom, že spousta lidí se odškodnění ani nedožila, protože to byli starší lidé, kteří do KTP vložili své celoživotní úspory, a to všechno kvůli liknavému postoji Garančního fondu.

Dále se v oznámení mluví o tom, že nejlepší cestou, jak od fondu peníze dostat, je již zmiňované podání žaloby. Jako důkaz je uveden příklad pana J. K., který soudní spor s Garančním fondem bez problémů vyhrál a dostane zaplaceny jak své peníze, tak i úroky z prodlení.

Zbytečný poplach

Podle vyjádření Garančního fondu (GF) jde ale pouze o poplašné zprávy, které nemají žádné opodstatnění a jsou navíc zavádějící. GF na svých stránkách uvádí, že lhůta, kdy měl fond zahájit výplaty náhrad, byla se souhlasem tehdejší Komise pro cenné papíry posunuta na 21. 6. 2003 (toto datum se zmiňuje také v rozsudku nejvyššího soudu, v němž je uloženo GF zaplatit klientovi peníze, i s úroky z prodlení) a tedy promlčecí lhůta končí 22. 6. 2008.

REKLAMA

Dalším argumentem GF je, že finanční pomoc státu, na jejíž základě by byl fond schopen všechny klienty odškodnit, závisí na novele Zákona o podnikání na kapitálovém trhu (jeho poslední novelizace je v platnosti už od nového  roku, ale stále se nic neděje). Ministerstvo financí by na jejím základě mělo poskytnout fondu nevratnou dotaci 1,3 miliardy korun, která by mohla pokrýt všechny jeho závazky vůči klientům KTP.

„Za této situace mají výzvy k podávání žalob na fond smysl především pro advokáty žalobců, ale nikoli pro klienty KTP, kteří plnění svých nároků obdrží i bez řešení soudní cestou. Žaloby na fond znamenají další zatížení státního rozpočtu, tj. zbytečné výlohy pro všechny občany, daňové poplatníky,“ říká se ve vyjádření fondu. Klientů, kteří mají nárok na výplatu náhrad, je podle GF asi 18 tisíc.

Ano, pokud by se žaloby nepodávaly, ušetřily by se peníze, ale klientům KTP se není co divit. Je těžké uvěřit tomu, že když fond nestihl vyplatit většinu majetku za posledních pět let, stihne to v průběhu několika měsíců. Na druhé straně je pravda, že v minulosti, když se blížila doba promlčení například v případě společnosti Private Investors, se prostředky nakonec našly a klienti dostali všechny peníze, na které měli nárok, zpět. Na tahu jsou zákonodárci a ministerstvo financí.

Další neúplnou pravdou v oznámení je podle Garančního fondu zmiňovaný vyhraný spor klienta a zejména suma, kterou na fondu vymohl. Z původně požadované sumy přes 340 tisíc korun dostal totiž klient bezmála 245 tísíc i s 3% úrokem z prodlení, což je 71 % z požadované sumy. Každý případ je navíc specifický a může se proto stát, že klienti dostanou ještě méně. Od Garančního fondu by však měli klienti dostat 90 %. I přesto už GF registruje přes devět tisíc žalob klientů KTP a jejich počet roste. Rostou tak i úroky z prodlení a celková dlužná suma (zhruba o sto milionů korun ročně). I proto je v zájmu všech stran, aby se spor vyřešil co nejdříve.

REKLAMA

Kdo je vinen

Svou vinu na celém protahování sporu ale mají obě strany. Garanční fond podle klientů zdržuje platby a není ochoten spolupracovat. Do dnešního dne proběhly pouze dvě výplaty náhrad klientům KTP v celkové výši přes 600 milionů korun. Stále je tak ve hře podle autorů výzvy k podávání žalob přes 28 000 (GF zmiňuje pouze 18 000) klientů, kteří čekají na to, co jim patří.

GF se brání tím, že zkrátka nemá dostatek prostředků na vyplácení, což je pravda. S tímto problémem se potýká prakticky od svého vzniku v roce 2001, kdy krátce po jeho vzniku zkrachovalo několik obchodníků a fond tak byl od začátku neschopen splácet své závazky. I když v poslední době odvody obchodníků do fondu značně vzrostly, na výplaty klientů zkrachovalých obchodníků to ani zdaleka nestačí.

Dalším problémem jsou dlouhodobé spory mezi GF a správcem konkurzní podstaty o podkladech potřebných k vyplacení majetku klientů. Konkurzní správce a skupina klientů na jedné straně tvrdí, že podklady od správce jsou dostatečné a výplaty mohou proběhnout, fond na druhé straně tvrdí, že ani jeden správce nepředložil všechny doklady o konkrétní výši oprávněných nároků jednotlivých klientů potřebných k tomu, aby fond mohl peníze vyplácet. Obě strany se tak už dlouhou dobu osočují z nedbalosti, tunelování a nekompetentnosti a klienti své peníze stále nemají.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *