CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

15. 05. 2008

7 komentářů

Stanou se vysoké výnosy zlatých mincí minulostí?

 


 

V posledních dvou letech se zájem o pamětní mince vydávané Českou národní bankou v rámci svého emisního plánu výrazně zvýšil a nabídka zdaleka nestačí uspokojit poptávku po nových mincích. Všechny mince, které ČNB plánuje emitovat do roku 2010, jsou už dnes beznadějně vyprodány. 

Zájem je obrovský

Skutečnost, že prakticky celá emise až do roku 2010 je už dnes vyprodána, může být zapříčiněna ohromným nárůstem nových zájemců hnaných vidinou zajímavého zisku. Rovněž je ale možné, že v tom má prsty několik málo spekulantů, kteří zkrátka nakoupili větší množství mincí a v budoucnu se budou snažit z velkého zájmu profitovat.

Důkazem pro toto tvrzení mohou být nabídky na aukčních webových stránkách a dokonce i u obchodníků s mincemi, které už před samotným vydáním (oficiální datum vydání je dnes) nabízejí minci s tématem „Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci“ s více než tisícikorunovou přirážkou, která se začala prodávat právě dnes. Někdo se zkrátka snaží využít situaci a vydělat na nezdravě rostoucí poptávce.


Zlatá mince „Národní kulturní památka řetězový most ve Stádlci“


Zdroj: Zlate-mince.cz

Dalo by se říct, že tuto masovou hysterii (a nebál bych se jí nazvat bublinou) vyvolal výrazný růst ceny u první mince vydané v rámci tematického zaměření "Kulturní památky technického dědictví", kterou byla mince s motivem „Národní kulturní památka papírna Velké Losiny.“ Ta vyšla v květnu 2006 a v rámci tohoto tematického zaměření ji následuje dalších devět mincí, které jsou emitovány dvakrát ročně až do roku 2010. Už prakticky rok po vydání dosahovala její cena několikanásobku emisní ceny, která byla u mince v kvalitě proof 4 900 korun. Dnes je možné ji prodat za cenu kolem 70 000 korun.


Zlatá mince „Národní kulturní památka papírna Velké Losiny“


Zdroj: Zaté-mince.cz

Obrovský zájem, který poptávka po této minci vyvolala, nakonec vedl k tomu, že ČNB od roku 2006 postupně zvyšuje počet kusů v jednotlivých emisích, a to dost výrazně, zejména u mincí ve kvalitě proof. Jestli v první sérii mincí v cyklu „Deset století architektury“ (deset mincí emitovaných v letech 2001 až 2005) vycházely mince v nákladech tři až tři a půl tisíce (maximální cena u některých mincí dnes dosahuje maximálně 25 000 Kč), mince s řetězovým mostem ve Stádlci už vyšla v kvalitě proof v nákladu 10 900 kusů (náklad dalších mincí už by se ale zvedat neměl).

REKLAMA

Výrazné a rychlé výnosy jsou asi minulostí

Nakonec se tak může stát, že kýžený rychlý spekulativní výnos se vůbec nedostaví. Vývoj cen novějších mincí vydaných po Velkých Losinách je sice také zajímavý, ale zvyšující se nabídka přeci jen znamená stále menší cenový nárůst.

Mince s vyobrazením observatoře Klementinum v Praze (náklad 3 800 proof mincí) vyšla o půl roku později a dnes se prodává za cenu kolem 25 000 korun, další mince, na níž je vyobrazen Ševčinský důl v Příbrami (náklad 5 100 kusů proof mincí) dnes stojí kolem 12 500 korun a mince s tématem vodního mlýna ve Slupi (náklad 6 300 kusů) se dnes prodává za cenu kolem 9 000 korun.

Zhodnocení je to sice stále zajímavé, ale klesající tendence je vidět na první pohled. I na grafu je patrné, že průměrná cena zlatých mincí v proof kvalitě dosáhla svůj vrchol koncem minulého roku, pak mírně klesá. A jelikož cena mincí se od roku 2006 určuje na základě ceny zlata, které v poslední době zaznamenalo skutečně výrazný nárůst (i přes korekci v posledních dvou měsících), roste i základní emisní cena mincí, kterou ČNB upravuje raz za dva měsíce. U mincí vydávaných v letech 2001 až 2005 byla cena za proof minci 3 900 korun, u běžné kvality pak 3 300 korun. Dnes vydávaná mince stála v kvalitě proof 5 570 korun, u běžné kvality byla cena 5 122 korun. Celkový výnos se tak bude snižovat.

Průměrná cena zlatých mincí ve kvalitě proof v posledních dvou letech

Zdroj: České-mince.cz

REKLAMA

Stále častěji se objevují i spekulace, že v příštích letech mohou být nakonec výnosnější mince v běžné kvalitě. Za normálních okolností je poptávka po nich nižší a tím pádem je i cena mnohem nižší (Velké Losiny se v běžné kvalitě prodávají za 35 000). Mince s vyobrazením Ševčinského dolu už se v běžné kvalitě (náklad 2 100 kusů) prodává i za 12 000 korun, což je cena srovnatelná s proof kvalitou.

Průměrná cena zlatých mincí v běžné kvalitě v posledních dvou letech

Zdroj: České-mince.cz

Nabídka mincí v běžné kvalitě se totiž nezvyšuje tak razantně a v poslední době je poměr mezi množstvím proof mincí a běžných mincí skutečně propastný (10 900 oproti 3 100 kusům, u prvních mincí z roku 2006 to bylo 3 000 oproti 2 000 kusům). Mnozí sběratelé si navíc rádi opatří jak minci v proof kvalitě, tak i v běžné kvalitě a to pak může vést k nezvyklé situaci, že v aukcích budou běžné mince dražší, než kvalitnější proof mince.

Upřímně jsem zvědav, jak se bude situace vyvíjet dál. Každý, kdo nakupuje zlaté mince, ať už investiční, nebo pamětní, by ale měl počítat s tím, že nejde o nástroj spekulace, ale spíše o dlouhodobou investici s cílem zachovat hodnotu peněz, u pamětních mincí tak rovněž o sběratelskou hodnotu. Rychlejší růst cen by pak měl být spíše pouhým bonusem a ne cílem, s nímž do zlata budeme investovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • karel

    17 května, 2008

    Autor mě docela pobavil tím, že 100% zhodnocení za půl roku (u mince Slupi) pokládá jen za „zajímavé“. Jakých vyšších zhodnocení dosahuje u jiných investic? 🙂
    U nově vydané mince most ve Stádlci se nedá čekat rychlý nárůst ceny, z hlediska 1-2 roků jde ale o velmi dobrou investici, která překoná inflaci o desítky procent.

    Odpovědět

  • J

    17 května, 2008

    Souhlasím s karlem. Stále je to výborná investice. Poměrně levná, velmi skladná s výborným výnosem. Momentálně zhruba 20% zhodnocení za 5 dní pro toho, kdo koupil „u zdroje“. Je to, ehm, zajímavé…?

    Odpovědět

  • deinator

    19 května, 2008

    no nevím, jestli je to ještě tak dobrá investice. Podívejte se na situaci se stříbrnými mincemi, kde je obvykle možné koupit je ještě několik měsíců po emisi, díky neustálému zvyšování emisí ČNB. Kdyby ČNB dodržovala emisní plán, tak je to o něčem jiném, ale takhle dopředu nikdy nevíte, kolik jich bude a tedy jaké zhodnocení můžete očekávat (zvláště, pokud je trh tvořen z převážné většiny ze spekulantů, tak jako teď).

    Odpovědět

  • iec

    19 května, 2008

    Zlaté mince rozhodně nelze koupit za mc cenu ještě několik měsíců po emisi. Jsou vyprodané do roku 2010.
    Co se týká stříbrných, jejich cena roste vždy až se vyprodají u prodejců. Viz třeba mince Karlův most vydaná v extrémním nákladu 20000 v květnu 2007 – až do listopadu 2007 nebyl problém ji koupit za původní mc cenu 450,- Kč. Poté co se vyprodala v numismatických prodejnách, šla její cena nahoru na dnešních 700-800 Kč. (zhodnocení o 70-80% za rok).

    Odpovědět

  • karel

    17 května, 2008

    Povšimněte si těch zavádějících grafů – osa Y nezačíná na nule, ale na částce 8000,- – tak, aby se zvýraznily skoky v cenách.

    Odpovědět

  • Panda

    26 května, 2008

    Autor trochu pozapomnel na nominalni cenu mince. U prvni serie to bylo 2000 Kc a u soucasne serie je to 2 500KC. S nominalni cenou souvisi hmotnost zlate mince. Takze srovnavat emisni cenu minci prvni serie a druhe je naprosta pitomost.
    Jinak Rotunda ve znojme z prvni serie se prodava take kolem 65 tis. Proof a b.k. kolem 50 tis.Kc. Takze vysoky narust ceny neni jen u mince Papirna Losiny.

    Odpovědět

  • Pavel

    16 listopadu, 2015

    Moc pěkný článek. Zrovna jsem o tomto tématu taky jeden napsal. Investování do mincí mi připadá zajímavé a pokud se to stane koníčkem, lze spojit se sběratelstvím a kupovat různé mince a studovat historii, více o tom píšu v článku http://www.blu­einvest.cz/min­ce/

    Odpovědět