CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Miloslav Šimek

03. 09. 2009

14 komentářů

Základ úspěchu tradera: Více strategií

 


 

Článek Co brání 50% ročnímu zhodnocení? Riziko a psychika! obsahoval ukázku reportu jedné profitabilní strategie. Samozřejmě, že každá taková mechanická strategie sama o sobě může mít (a je lepší rovnou počítat, že i v reálu bude skutečně mít) slabší období, ve kterém se jí nebude tolik dařit. Proto se doporučuje mít takových obchodních strategií více a obchodovat je souběžně. Což je prvek diversifikace rizika při obchodování. Ale pozor – nelze jen tak vzít bezmyšlenkovitě všechny strategie, které jsou k mání, a začít je obchodovat bez bližšího testování a analyzování. Je třeba stále používat hlavu, vědět, zda ta či ona strategie má logický základ, či se jedná zkrátka o statistickou metodu a z ní vyplývající “tržní výhodu“. Je vhodné pokud možno použít různé trhy, různé typy strategií (trendová, breakout), podívat se na vzájemnou korelaci. V závěru výše uvedeného článku jsem vzpomenul právě ekvitní křivky strategií a portfolií. Pojďme se na ně tedy podívat.

Abychom si mohli udělat konkrétní představu, jak to vypadá v reálu, podívejme se na Obr. 14. Zachycuje ekvitní křivky celkem tří samostatných strategií  (oranžová, modrá, žlutá křivka) obchodovaných na třech různých měnových párech. Fialová křivka je jejich součtem a představuje tedy výsledný profit tohoto uskupení strategií. Jelikož se pohyby na forexovém trhu udávají v pipech, je osa y právě v těchto jednotkách, do finančního vyjádření si tento graf můžete snadno převést tak, že každý 1 pip = 12,50 $.

Obr. 14: Růst dílčího portfolia, složeného ze 3 strategií.

Poznámka:  Vertikální osa – profit [pip], horizontální osa – čas [dny]

REKLAMA

Tento graf jsem zvolil záměrně, neboť vystihuje názorně hned několik okolností, které jsou důležité:

  1. je zde přehledně vidět, jak si strategie pomáhají (červeně podbarvené oblasti)
  2. pravidelný, stabilní, každoroční růst výsledné fialové ekvitní křivky (období rozdělena svislou čarou)
  3. podobná výše zisků za každé období (nízká rozkolísanost, nebo chcete-li “volatilita“)
  4. swingový způsob obchodování, patrný zejména na oranžové a modré křivce
  5. postupné doplnění portfolia novou strategií (žlutá křivka)

Pan Ostrý se zaměřuje hlavně na swingové obchody, kdy má pozici otevřenu několik málo dnů, většinou 2 – 5 dnů. Zobchodování signálů z jeho strategií mu zabere max. 30 minut. To však neznamená, že to je vše. Oproti intenzivnímu daytradingu mu zbývá mnoho času na to, aby mohl vytvářet a testovat další strategie. Pokud se ptáte proč, tak prostě proto, že si uvědomuje, že dřív či později může mít nějaká jeho obchodní metoda problémy a bude třeba ji nahradit.

Co dodat na závěr

Předně – riziko stále existuje. Trhy se mění a záleží na logice dané strategie, jak je robustní. Trend zůstane vždy trendem, ale statistické výhody se mohou v čase změnit. Ne nadarmo se mezi obchodníky říká: “Trend je tvůj přítel.“ Pokud neobchodujete – pravděpodobně pochopíte až později (pokud začnete).

Někteří si možná uvědomili – nepadlo zde ani slovo o money managementu, a přitom je to velmi důležitá oblast obchodování. Pro někoho klíčová. Výše uvedený graf ekvitních křivek je v samotném základu, bez jakékoliv aplikace money managementu, tedy vždy stejná pozice na obchod. Zkušenější vědí, že s kvalitním money managementem se lze dostat zcela na jinou úroveň. Je to ale téma samo o sobě, které může dát obchodování zcela jiný rozměr.

Loading

Vstoupit do diskuze 14 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Zdeněk

    4 září, 2009

    Praktické zkušenosti a výzkumy ukazují jasně, nikdo není schopen, systematicky, to znamená během dlouhé doby, být lepší než celkový trh. Analýzy jednotlivých titulů nebo branží nebo měn nepřináší v průměru nic a je nakonec velmi drahé. Rozdíl mezi aktívním a pasívním obchodováním je velmi malý. Je můj názor.

    Odpovědět

  • obchodnik

    4 září, 2009

    tak Zdenku, sup na google a opras si znalosti, ok?je tu par lidi,kteri dele jak 10, 15 let jsou mnohem lepsi nez celkovy trh.

    Odpovědět

  • Gekko

    4 září, 2009

    co je 10 či 15 let proti věčnosti. 10 let si myslíš, že to bude stále fungovat a najednou se s tebe špatným obchodem stane žebrák z minuty na minutu…

    Odpovědět

  • Anonym

    4 září, 2009

    to se zkusenemu traderovi, ktery pouziva zakladni pravidla money managementu nikdy nemuze stat (viz. pravidlo – nikdy neinvestuj vice nez 10% sveho celkoveho kapitalu urceneho k investicim).

    Odpovědět

  • Gekko

    4 září, 2009

    ale takového zkušeného tradera obchodník určitě nemyslel. btw jmenujte mi prosím tři takové obecně známé a velmi bohaté tradery prosím…

    Odpovědět

  • obchodnik

    4 září, 2009

    hele nejsi tu poprve tak moc dobre vic, ze tu jsou traderi co vydelavaji stabilne. Tudor a dalsi. je jich spousta. pak jsou i taci jako Niederhoffer ktery dokzal vydelat neskutecne penize a pak je zase ztratit.
    hlavne, ja nevim, kde se porad bere ta mantra, ze musim vydelavat strasne dlouho abych nekomu neco dokazal, ze sem jako dobry. staci kdlidne udelat par hitu behem 5ti let a pak uz treba prestat nebo jen nebyt tak rizikovy.

    Odpovědět

  • Zdeněk

    6 září, 2009

    Dlouhodobý není krátkodobých 10,15 let. Vezmeme-li plánované penzijní fondy a jejich uvažovaný větší podíl akci… musí podle těchto zkušeností a poznatků uvažovat a mít nastavena pravidla tak, aby se v horších časech nestalo, že platící už nic nedostanou a fondy nepůjdou sanovat. Tak jak je to u některých starších PF dnes v zahraničí.

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    4 září, 2009

    Dobrý den, jsem právě na odjezdu. K diskusi se vrátím v pondělí po návratu.
    Jinak vemte v potaz doporučení „obchodníka“. Možná za ty 3 dny najdete něco, o čem stojí víc přemýšlet vlastní hlavou. Přeji pěkný víkend.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    4 září, 2009

    Záleží i na velikosti firem. Čím menší firmy, tím méně je trh efektivní, tím větší rozdíly ve výsledcích mezi jednotlivými investory.

    Odpovědět

  • Ondřej Záruba

    4 září, 2009

    Trh jako index?No jo,jenže jaký index.To je pro českého investora celkem oříšek,jaký si zvolit benchmark.Já sem toho názoru,že na index se nemá koukat a že podstatné je,aby se vydělávalo na nějaké rozumné hladině rizika.

    Odpovědět

  • Anonym

    4 září, 2009

    To nemate uplne pravdu, ale souhlasim s Vami, ze vetsina aktivnich obchodniku (trading) i aktivnich investoru (aktivni vyber akcii) zaostava za pasivnimi investory (index). Presto najdete docela dost lidi, kterym se to dlouhodobe dari, ale je to jen male procento z celku.
    Jinak aktivita (at uz aktivni obchodovani, nebo vyber investic k drzeni) miva navrch v neklidnych dobach, naopak zpravidla zaostava v dobe, kdy vse roste silene rychle a nafukuje se nejaka bublina.
    Jeste bych rad dodal, ze nejde jen o vysledek (zda prekonava trh), ale o efektivitu – zda se to cloveku vyplati.
    Take z toho duvodu preferuji strategii aktivniho vyberu akcii (a jinych CP), ale pro dlouhodobejsi drzeni.
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • jiří kryštůfek

    10 září, 2009

    Zkoušel jsem různé automatické obchodní systémy, a přijde mi na nich dobré, že automat sám hledá investiční příležitosti. Koukal jsem třeba na http://www.obchodujeme.eu http://www.fapturbo.com atd. a přijde mi to docela dobré. Odpadnou u obchodování ty emoce 🙂

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    10 září, 2009

    Mechanické systémy jsou bezesporu způsobem jak lépe zvládat emoce a vyvarovat se nekoncepčním zásahům do pravidel. AOS jdou ještě dále, ale pokud nejste jejich autor, je třeba vše kolem nich řádně zvážit, otestovat (demo účty) než jim člověk svěří peníze (část raději). Rozhodně nelze striktně říct, že si kupuje člověk oslíčka otřes se. I zde existuje tvrdý marketing, uváděné backtesty jsou samozřejmě pozitivní…
    Určitou možnost nahlédnout do černé skříňky dávají reporty (je třeba však je umět číst a vědět, které údaje spolu a jak souvisí a jaký parametr je důležitý). Což může být individuální (např. max. počet ztrát v řadě).
    Některé AOS se prezentují zhodnocením řádově stovky % za rok. To bývá mnohdy dosahováno agresivním MM a je skutečně na zváženou, zda takový AOS psychicky ustojí člověk, protože velké zisky se prolínají s velkými ztrátami a nikdo nezaručí, že člověk odstartuje do zisku.
    Nicméně ziskové AOS jistě existují, o tom žádná.

    Odpovědět

  • qfdmisj

    1 prosince, 2010

    [Odstraněn spam]

    Odpovědět