CZK/€ 25.250 -0,18%

CZK/$ 23.244 +0,14%

CZK/£ 30.252 +0,00%

CZK/CHF 26.920 +0,26%

30. 01. 2008

0 komentářů

FED snížil úrokové sazby o 75 bodů

 


 

FED prohlásil, že ke snížení došlo kvůli zhoršujícímu se výhledu ekonomiky (hlubší pokles výdajů domácností a narůstající nezaměstnanost), bude dále sledovat vývoj ekonomiky a v případě potřeby včas zasáhne, aby působil proti rizikům. Z prohlášení vyplývá, že další snížení sazeb není vyloučeno. I když se situace na peněžním trhu zlepšila, Fed konstatuje celkové zhoršení podmínek na finančních trzích a ztížení dostupnosti úvěrů pro některé sektory a domácnosti.

Ke snížení sazeb došlo dříve, než se očekávalo, část trhu však takový vývoj předpokládala. Důvodem pro snížení sazeb tak může být prudký propad akcií, který byl indikován vývojem cen futures na americké akciové indexy. Ty sice bezprostředně po ohlášení snížení sazeb vzrostly, později se však opět propadly na původní hodnoty.

Evropské akciové trhy se začaly vzpamatovávat ještě před ohlášením sazeb a snížené sazby jim pak dopomohly v dalším růstu. Ani ten však nevydržel dlouho a po čase indexy opět klesaly na původní hodnoty. Dolar bezprostředně po ohlášení sazeb vůči euru klesal, po čase však i on začal posilovat.

Zdroj: Česká spořitelna, Patria

Čtěte dále:
Daniel Kuchta: Trhy padají… co teď?
Daniel Kuchta: Kdy budou akcie opět zajímavou investiční příležitostí?
Daniel Kuchta: Jaká překvapení nás čekají v roce 2008?

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *