CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

23. 01. 2008

3 komentáře

Investory burzovní novinky příliš nelákají

 


 

Nové akcie, investiční certifikáty, futures a teď warranty. Pražská burza přímo hýří aktivitou, a Češi tak mají stále více možností, jak zhodnotit své peníze.

Kromě akcií developerské firmy ECM z minulého týdne však novinky velkou pozornost investorů nepřitahují.

Stejný osud čeká zatím podle odborníků i warranty – cenné papíry, které dávají jejich majiteli právo nakoupit akcie po uplynutí určité doby za předem stanovenou cenu. S nimi se začalo obchodovat včera. Neproběhl však ani jediný obchod.

Tyto cenné papíry, které lze koupit na burze v Praze, jsou úzce navázány právě na cenu akcií developerské společnosti ECM, která je vydala v rámci příprav na svou čtvrteční premiéru na pražském trhu.

Ještě předtím však firma prodávala dluhopisy a aby investory navnadila k jejich nákupu, rozhodla se jim dát jako bonus warranty. I proto o ně podle generálního ředitele burzy Petra Koblice nebyl včera zájem.

REKLAMA

„Warranty teď vlastní jen úzký okruh firem, které nakoupily dluhopisy ECM. Obchody se rozjedou až se tyto cenné papíry dostanou k drobným investorům,“ řekl.

A jak si právě drobní klienti mohou novinku obstarat? „Jako každé jiné cenné papíry, zavoláte obchodníkovi, který buď využije ceny na trhu, nebo se obrátí s nabídkou přímo na nás,“ uvedl Dušan Jalový z HVB Bank.

Jeho firma má totiž na starosti, aby byl trh s těmito instrumenty likvidní – tedy aby každý požadavek na koupi a prodej mohl být uspokojen. Zároveň vypisuje i nákupní a prodejní ceny.

Celý článek najdete zde

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *