CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

23. 01. 2008

0 komentářů

Koruna vůči dolaru prolomila další hranici 18 Kč

 


 

Důvody oslabování dolaru jsou podle Tomáše Vlka, analytika společnosti Patria Finance, obdobné jako v minulých dnech. „Jsou to obavy o vývoj americké ekonomiky, které dostaly konkrétnější obrys v podobě nové prognózy americké centrální banky Fed. Ten snížil prognózu růstu ekonomiky pro příští rok. Dolar se k euru pohybuje aktuálně na hranici 1,48 USD/EUR,“ vysvětlil Vlk.

Podle názoru Vladimíra Pikory, hlavního analytika Next Finance, trend oslabování dolaru ještě nekončí. “ Americká centrální banka Fed bude totiž nakonec donucena snížit své úrokové sazby. Je jen otázkou, jestli to bude v listopadu nebo v prosinci. Dolar proto dále oslabí k 1,50 USD/EUR. To znamená, že koruna k dolaru ještě letos posílí minimálně na 17,80 CZK/USD,“ uvedl Vladimír Pikora ve svém vyjádření.

V návaznosti na vývoj kurzu amerického dolaru a s ohledem na obavy z nedostatku zásob ropy pro nadcházející topnou sezónu dochází k dalšímu zvyšování ceny ropy.

Cena americké lehké ropy vzrostla ráno v Asii až na 99,29 dolaru a překonala dosavadní rekord 98,62 dolaru ze 7. listopadu. Od srpna podražila ropa o 40 procent. Londýnský Brent posílil o 50 centů na 95,99 dolarů za barel.

Zdroj: Patria Finance, Next Finance, Aktualne.cz

REKLAMA

Čtete dále:

Petr Bukač – Investice s extrémně dlouhým investičním horizontem: doporučit?

Miloslav Šimek – Finanční trhy… rostou přílivem kapitálu

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *