CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

23. 01. 2008

0 komentářů

ČR má zbrzdit utrácení

 


 

Důvod? Už tisíckrát zmíněný deficit veřejných rozpočtů. Pokud jej Česko neudrží zkrátka, může se se svým hodnocením pomalu loučit.

„Ačkoliv byl výrok agentury napsán pozitivně, tedy že je udržení ratingu za určitých předpokladů možné, přece z něj jednoznačně vyplývá, co se stane, neotočí-li politici současný trend zhoršování stavu veřejných financí,“ řekl k výroku analytik HVB Pavel Sobíšek.

Standard&Poor´s hodnotí dlouhodobé závazky Česka v cizí měně stupněm „A-„. Agentura čeká, že se fiskální schodek letos prohloubí na 4 procenta HDP, což odrazí nárůst výdajů na sociální politiku schválený před červnovými volbami, napsala agentura Reuters.

Pro příští rok agentura předpovídá schodek veřejných financí ve výši 3,6 procenta HDP. Tento odhad by však mohl být revidován poté, co ministerstvo financí varovalo, že štědřejší sociální politika by mohla prohloubit schodek až na 3,8 procenta HDP, uvedla v telefonickém rozhovoru pro Reuters analytička S&P Eileen Zhangová.

S&P zvedla výhled pro rating Česka „A-“ na pozitivní loni v listopadu, což odůvodnila silným ekonomickým růstem. Ten loni meziročně zrychlil na rekordních 6,1 procenta.

REKLAMA

Eileen Zhangová nicméně řekla, že by se výhled mohl opět snížit na úroveň „stabilní“, pokud by hrozilo, že deficit veřejných financí přesáhne 4 nebo dokonce 5 procent HDP.

„Je také zřejmé, že by ke zlepšení obrázku země nepomohly žádné účetní triky jako zahrnutí výnosů z neuskutečněných privatizace mezi příjmy rozpočtu. Reformy musí zahrnovat škrty ve výdajích, a to především v sociální oblasti,“ uvedl Sobíšek. Analytik ale na rozdíl od agentury nečeká „dramatické zhoršení deficitu“ v letošním roce.

„O to větší riziko ale vidím pro příští rok. Bez výdajových škrtů v sociální oblasti, k nimž je třeba rozhodnutí parlamentu, může schodek dosáhnout 4 procent HDP,“ řekl analytik. Právě tato hodnota je pro ratingovou agenturu při rozhodování o známce pro Česko limitní.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *