CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

31. 01. 2022

0 komentářů

Makroekonomický výhled: Zasedání ČNB, HDP, nezaměstnanost (ČR), CPI, PPI (eurozóna)

 



 

Tento týden budou zveřejněna data o tuzemském HDP, nezaměstnanosti a výsledku zasedání ČNB, která by dle očekávání měla zvýšit dvoutýdenní repo sazbu na 4,5 %. Dozvíme se rovněž údaje o indexu spotřebitelských cen v eurozóně.

V úterý v 9 hodin dopoledne se můžeme těšit na mnoho ukazatelů v České republice. Co se týče HDP, analytici předpokládají, že meziroční růst zpomalí na 2,9 % oproti 3,3 % v předchozím kvartále. Dočkáme se také dat o nezaměstnanosti v našem regionu za uplynulý měsíc, která jsou predikována na stejné hodnotě jako v prosinci, tedy na 5,2 %.

Budou také zveřejněna lednová data o vývoji indexu PMI Markit ve výrobě pro ČR, Německo a eurozónu. Dle odhadů by měl tento index v lednu v ČR vzrůst z prosincových 59,1 b. na 60,5 b. V Německu a eurozóně se předpokládá, že index PMI zůstane nezměněn na 60,5 a 59 bodech.

Ve středu se dozvíme konečný výsledek spotřebitelských cen v eurozóně za leden. Analytici očekávají jádrovou inflaci 1,8 % a celkovou inflaci 4,4 %. V prosinci celková inflace spotřebitelských cen v eurozóně dosáhla hodnoty 5 %. Je očekáváno, že z predikovaných 4,4 % budou výraznou část zahrnovat náklady na energie.

V evropském regionu se rovněž budou zveřejňovat data o vývoji výrobních cen PPI. Podle analytických odhadů se index cen výrobců meziročně zvýší z 23,7 % na 26,1 % a meziměsíčně rovněž vzroste na 2,4 % z původních 1,8 %.

REKLAMA

Velmi sledovanou událostí bude čtvrteční zasedání ČNB, kde se očekává zvýšení dvoutýdenní repo sazby z 3,75 na 4,5 %. Zasedat bude také ECB. Zatímco změna klíčových úrokových sazeb se neočekává. Christine Lagarde pravděpodobně zopakuje, že klíčové sazby se zřejmě v průběhu roku nezvýší, ale jejich zvýšení se odloží na rok 2023.

 
Zdroj : Bloomberg

Marek Pokorný
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Marek Pokorný
Fio banka, a.s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *