CZK/€ 25.080 -0,02%

CZK/$ 22.459 -0,11%

CZK/£ 29.896 +0,07%

CZK/CHF 26.439 -0,30%

28. 02. 2022

0 komentářů

Česko chce urychlit modernizaci armády, doručí také Ukrajině vojenské vybavení za 400 milionů Kč

 



 

Česká vláda na mimořádném setkání rozhodla o dodávce zbraní a vojenské techniky pro Ukrajinu v hodnotě 400 milionů Kč. Ministryně obrany Jana Černochová také zmínila urychlení modernizace české armády.

Jakou konkrétní vojenskou techniku ČR na Ukrajinu dodá, nebylo z bezpečnostních důvodů upřesněno. Ukrajinský prezident Zelenskyj požádal ČR o konkrétní vybavení, které je podle premiéra Petra Fialy Česká republika schopna na rozdíl od ostatních zemí NATO poskytnout v rámci hodin. Předchozí dodávka v hodnotě 188 mil. Kč, o které bylo rozhodnuto v sobotu, již na místo určení dorazila.

Ministryně obrany Jana Černochová se včera odpoledne měla sejít se zástupci velkých zbrojařských firem a státních podniků z resortu ministerstva obrany. „Chci od nich vědět, jaké máme jako Česko možnosti. Co můžeme ještě poslat na Ukrajinu, co můžeme nakoupit, abychom měli dostatek zásob a urychlili modernizaci,“ uvedla dříve.

Aktuální situace na Ukrajině podle Černochové ukázala, že Česko musí být připravené. To, jak ovlivní rozpočet jejího ministerstva, neupřesnila.

Mezi dodavatele české armády patří výrobce zbraní Česká zbrojovka či výrobce obuvi do extrémních podmínek Prabos.

REKLAMA

Akcie České zbrojovky posilují na pražské burze o 14,45 % na 586 Kč, na RM-SYSTÉMu o 15,5 % na 596 Kč. S akciemi Prabos lze obchodovat na pražské burze a RM-SYSTÉMu pod tickerem BAAPRAPM.

 
Zdroj : ČT24

Michal Fric
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Michal Fric
Fio banka, a.s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *