CZK/€ 25.080 -0,02%

CZK/$ 22.459 -0,11%

CZK/£ 29.896 +0,07%

CZK/CHF 26.439 -0,30%

28. 03. 2022

0 komentářů

Makroekonomický výhled pro tento týden: Jednání bankovní rady ČNB

 



 

Nejdůležitější makroekonomická data začnou připlouvat od poloviny týdne. Konkrétně se dočkáme inflace v Německu a eurozóně, ale také míry nezaměstnanosti v USA. Výrazně sledovanou událostí v České republice bude pak jednání bankovní rady ČNB, která zvýší základní úrokovou sazbu – nejpravděpodobněji o 50 bazických bodů.

Ve středu čekáme data z Německa o březnové inflaci. Index spotřebitelských cen má dle předběžných dat narůst meziročně o 6,2 % a zrychlit tak své tempo oproti předchozím 5,1 %. Meziměsíční změna se odhaduje na 1,6 %. Harmonizovaný CPI má za březen meziročně narůst o 6,8 %, zatímco v únoru to bylo 5,5 %.

Čtvrtek bude českými investory pravděpodobně nejočekávanější, jelikož zasedá bankovní rada ČNB, která rozhodne o zvýšení úrokových sazeb. Jako nejpravděpodobnější scénář se jeví nárůst repo sazby o 0,5 p.b. na 5 %. Kromě úrokových sazeb se v ČR dočkáme také dat o meziročním růstu HDP, jenž je za 4Q loňského roku odhadován na 3,6 %. Mezikvartálně by si měl podle analytických odhadů polepšit o 0,9 %.

Pátek přinese pohled na vývoj inflace v eurozóně, hnané prudce rostoucími cenami energií na vůbec nejvyšší úrovně od přijetí eura. CPI by měl dle odhadu analytiků v březnu doznat 6,7% růstu. Očekávaná meziměsíční změna činí 1,9 %. Analytici dále předběžně očekávají růst jádrového CPI o 3,1 % oproti loňskému březnu. Míra nezaměstnanosti v USA by se měla snížit jen o 0,1 p.b. na 3,7 %.

 
Zdroj : Bloomberg

REKLAMA

Michal Fric
Fio banka, a.s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *