CZK/€ 25.080 -0,02%

CZK/$ 22.459 -0,11%

CZK/£ 29.896 +0,07%

CZK/CHF 26.439 -0,30%

14. 11. 2022

0 komentářů

Výrazný odliv dividend z ČR pokračoval i v září

 

Běžný účet platební bilance skončil v září v deficitu ve výši 55,76 mld. CZK. Znovu tak byl výrazně překonán tržní konsenzus (-22 mld. CZK). Po srpnovém rekordu se jedná o druhý nejvýraznější schodek běžného účtu minimálně od roku 2004, odkdy máme měsíční data k dispozici. Po sezónním očištění došlo podle našeho odhadu ke zmírnění salda z -56,8 mld. CZK v srpnu na zářijových -47,8 mld. CZK.

Loading



 

K zářijovému deficitu běžného účtu přispěla hlavně negativní bilance prvotních důchodů. V rámci ní nejvýznamněji působil odliv dividend z přímých zahraničních investic, který stál stejně jako o měsíc dříve v drtivé většině i za saldem celého běžného účtu. Mírně negativně nadále přispíval i obchod se zbožím. Příznivý vliv na zahraniční obchod měl v září zejména vývoz motorových vozidel v návaznosti na zmírňování problémů v dodavatelských řetězcích. V opačném směru zahraniční obchod v nominálním vyjádření naopak srážely hlavně vysoké ceny dovážené ropy a zemního plynu.

Z hlediska dalšího vývoje kurzu koruny podle nás představuje deficit platební bilance důležitý fundament, který bude bránit jejímu posílení. Kromě výrazného propadu úrokového diferenciálu, který se od svého vrcholu v červenci letošního roku již snížil téměř o polovinu, koruně stále nepomáhá ani globální sentiment, který favorizuje v době zvýšené nejistoty především americký dolar.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *