CZK/€ 25.250 -0,18%

CZK/$ 23.244 +0,14%

CZK/£ 30.252 +0,00%

CZK/CHF 26.920 +0,26%

12. 06. 2023

0 komentářů

Inflace sice klesá, ale…

 

Pokles inflace pokračoval i v květnu, nicméně především jen díky vysokému srovnávacímu základu z loňského jara a pohonným hmotám. Květnový výsledek je proto spíše zklamáním, protože ceny meziměsíčně poskočily o 0,3 %, meziročně pak byly vyšší o 11,1 %.

Loading



 

Dubnový meziměsíční výsledek inflace byl nadějný, květnový rozhodně není. Ukazuje se, že ceny v obchodech nevnímají realitu silné koruny, po covidu opět levné dopravy, o slabé poptávce nemluvě. Opět se zdražovaly potraviny, rostly ceny v restauracích, a dokonce navzdory příznivému vývoji na burzách se zvýšila i cena elektřiny pro domácnosti.

V meziročním srovnání nejvíce vzrostly ceny bydlení zrcadlící drahé energie, hotelové a restaurační služby, potraviny a nepřekvapivě i oblečení a obuv, u kterých jsme v rámci EU už delší dobu zdražovacími rekordmany.

ČNB sice pro květen počítala s inflací 11,5 %, takže je aktuální číslo příznivější, nicméně pozitivní mezera mezi prognózou a realitou se oproti dubnu zúžila. Ještě uvidíme, jak bude vypadat jádrová inflace počítaná centrální bankou, která bude k dispozici později.

V každém případě ústup inflace není tak rychlý, jak by s ohledem na nákladové podmínky mohl být, což se ostatně odrazilo i v rostoucí ziskovosti firem na národohospodářské úrovni už v prvním čtvrtletí roku. A to samozřejmě nahrává scénáři delšímu udržování vysokých úrokových sazeb, které budou dál dusit poptávku v ekonomice. Dnešní číslo spíše nahrává jestřábímu křídlu v bankovní radě, které preferuje vyšší sazby, a tedy vlastně i další útlum poptávky.

REKLAMA

Každopádně už červnová inflace bude jednociferná, nicméně cesta k inflačnímu cíli bude ještě daleká.

Autor: Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Globální veřejný dluh na šikmé ploše

Veřejné zadlužení napříč globální ekonomikou znovu narůstá, varuje ve své nejnovější zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF). Zatímco v letech 2021-2022 došlo k mírnému poklesu, v tomto roce by měl celkový dluh přesáhnout 100 bilionů dolarů (93 % světového HDP). Do konce této dekády MMF odhaduje další zvýšení […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

V posledních týdnech se do popředí mediálního zájmu dostal vývoj na čínském akciovém trhu, který je naprosto bezprecedentní. Od svých minim si hlavní index Hang Seng Index připsal asi už 30% zhodnocení. Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací.

Text: Redakce

14. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *