CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

03. 06. 2024

0 komentářů

Průmyslový útlum trvá již dva roky v kuse

 

Index nákupních manažerů z tuzemského zpracovatelského sektoru v květnu narostl z dubnových 44,7 na 46,1 bodu, čímž překonal očekávání trhu (45,5). Nachází se tak nadále bezpečně v pásmu kontrakce (<50), což platí nepřetržitě od května roku 2022, tedy celé dva roky. Index tak i nadále ukazuje na pokračující ochlazování zpracovatelského sektoru.

Loading



 

Detaily aktuálně zveřejněného průzkumu mezi nákupními manažery signalizují další pokles objemu výroby a nových zakázek vlivem chladné poptávky z tuzemska i ze zahraničí. Světlým momentem ovšem je skutečnost, že tento pokles je ve srovnání s uplynulými dvěma lety relativně mírný.

Slabá poptávka vede k pročišťování dodavatelských řetězců, kde se zlepšuje dostupnost výrobních vstupů a utlumená zůstává i inflace jejich cen. Nevalný odbyt ovšem působí ve směru snižování zaměstnanosti, ať již formou propouštění či omezování nových náborů. Pomalu se zlepšuje alespoň výhled do blízké budoucnosti, kdy roste počet firem vyhlížející odražení ode dna.

Průmyslový sektor paběrkuje v útlumu již dva roky v kuse, což je na tuzemské poměry nevídaně dlouhá doba, a světlo na konci tunelu stále není na dohled. Domácí i evropská poptávka zůstává přidušena nedávným propadem kupní síly obyvatel, vysokými úrokovými sazbami i neutěšenou situací na klíčových exportních trzích.

Kromě těchto cyklických faktorů, které s velkou pravděpodobností v dohledné době pominou, se navíc část evropského průmyslového sektoru potýká se strukturálními obtížemi, když vlivem zvýšených cen energií přichází o globální konkurenceschopnost. Částečné zotavení je sice na cestě, k čemuž přispěje opětovný růst reálných příjmů Evropanů i proces uvolňování měnové politiky ČNB i ECB, ovšem raketové odražení není na pořadu dne.

REKLAMA

Hlavní evropské ekonomiky v čele s Německem sice v nedávné době překvapily mírně silnějším růstem, nicméně ten se stále pohybuje v řádech desetin procenta a k oslnivým hodnotám tak má daleko. Letošní rok se podle nás ponese ve znamení stagnace či velmi pozvolného oživování průmyslového sektoru.

Autor: Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *