CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

04. 06. 2024

0 komentářů

Reálná mzda po dvou letech konečně roste

 

Za předchozí dva roky se reálná průměrná mzda v ČR snížila o téměř 12 %, avšak letos se začala konečně díky nízké inflaci opět zvyšovat. V prvním čtvrtletí letošního roku se takto zvýšila o 4,8 %. Nominální průměrná mzda dosáhla téměř 44 tisíc korun a byla o 7 % výše než před rokem.

Loading



 

Nejrychlejší nárůst výdělků zaznamenali pracovníci ve zdravotnictví, administrativě a zásobování vodou. Nejhůře tentokrát dopadli ve školství, veřejné správě a zaměstnanci působící na realitním trhu.

Průměr je v případě mezd ovšem tak trochu virtuální číslo, protože na něj nedosáhnou zhruba dvě třetiny zaměstnanců. Mediánová mzda, která je v tomto směru přece jen reprezentativnější, však výrazně za růstem průměrné mzdy zaostala. Zvýšila se totiž jen o 5,5. Znamená to, že v prvním čtvrtletí si na mzdách přilepšili spíše lidé s vyššími mzdami. Někteří však toto navýšení nemusí ani zaznamenat v důsledku vyšší daňové progrese.

Aktuální výsledky mezd ukazují pozitivní obrat ve vývoji reálných výdělků, i když poměrně s velkými rozdíly mezi jednotlivými odvětvími i profesemi. V každém případě, i když medián výrazně zaostal za průměrem, reálně si rovněž polepšil, a to především díky nízké inflaci.

Nejnovější výsledky mezd překonaly očekávání finančního trhu i ČNB. Z pohledu centrální banky je to další argument, proč při snižování sazeb postupovat opatrně.

REKLAMA

A jak jsme na tom ve srovnání s ostatními zeměmi? Těžko říct, protože srovnatelné statistiky mezd na evropské úrovni téměř neexistují. V každém případě průměrná mzda v ČR je vyšší asi o 21 % než na Slovensku a o více než polovinu nižší než v Německu.

Autor: Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *