CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

04. 06. 2024

0 komentářů

Na startu nové obchodní války

 

V nedávné době došlo znovu k zostření situace v mezinárodním obchodě a překvapivě u toho nebyl ještě D. Trump. Nový výstřel obchodní války začal rozhodnutím administrativy prezidenta USA Bidena uvalit nová cla na dovoz zboží z Číny. Jaké by mohly být potencionální dopady na globální ekonomiku a jaké kroky ještě mohou přijít?

Loading



 

USA upravily cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent, oznámila nedávno administrativa prezidenta Joea Bidena. Zasaženy tímto krokem, ale budou i další sektory. Tarifní přirážky na dovoz budou růst u počítačových mikročipů z 25 na 50 procent, zdravotnických produktů nebo některých výrobků z oceli a hliníku, u nichž se clo ztrojnásobí ze 7,5 na 25 procent. Mezinárodní obchod přitom není hra s nulovým součtem. Při uvalení tarifů na zboží z jiné země nakonec prohrají všichni. V první řadě na tomto stavu budou tratit spotřebitelé.

Tarify a cla na importované zboží zvyšují jejich cenu. To vede k vyšším nákladům pro spotřebitele, kteří musí platit více za dovážené zboží a služby. Osobně však vidím největší problém v tom, že jen co se inflace začala opět trochu snižovat, zavádění cel v obchodním styku mezi zeměmi může znovu nastartovat kola inflace a v konečném důsledku nutit centrální banky udržet vysoké úrokové sazby v ekonomice podstatně déle. To opět bude tlačit ekonomickou aktivitu směrem dolů.

V případě, že by se začala přidávat Evropa s cly na elektromobily a Čína rychle reagovala (tato země nyní hrozí, že by kvůli obchodní politice Evropské unie a USA měla zvýšit clo na dovoz velkých benzinových aut z nynějších 15 na 25 procent), tak se může jednat o mimořádně škodlivý nabídkový šok pro ekonomiku. Důkazem, že proces deglobalizace je nenávratný je přitom již delší dobu trh s čipy a mikroprocesory. Právě tam se rovněž jednotlivé země snaží více osamostatnit a snížit tak svoji závislost na dodavatelském řetězci.

Čína v minulém týdnu oznámila založení historicky největšího investičního fondu zaměřeného na výrobu polovodičů. Tento fond má podpořit rozvoj domácího čipového průmyslu v co největší možné míře. V rámci fondu je pro průmysl integrovaných obvodů připraveno 344 miliard jüanů (47,5 miliardy USD). Letní měsíce tak mohou přinést řadu nečekaných negativních překvapení pro investory, která budou o dalších kolech obchodních válek. Ta se přitom čekala až v případě vítězství D. Trumpa v amerických prezidentských volbách v následujícím roce.

Autor: Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *