CZK/€ 25.030 +0,04%

CZK/$ 22.542 +0,03%

CZK/£ 29.693 +0,07%

CZK/CHF 26.730 +0,36%

10. 06. 2024

0 komentářů

Pracovní trh zůstává utažený

 

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti v květnu oproti předchozímu měsíci klesla o 0,1 procentního bodu a dosáhla tak hodnoty 3,6 %. Tento výsledek je v souladu s očekáváními a nepředstavuje tedy překvapení. Úřady práce evidovaly 274 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy o zhruba 6 tisíc méně než před měsícem a o 20 tisíc více než před rokem. Tito si mohli vybírat z 267 tisíc volných pozic, kterých tak bylo o necelé 2 tisíce méně než před měsícem a o 19 tisíc méně než před rokem. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo 1,0 uchazeče.

Loading



 

Nejvyšší nezaměstnanost hlásí tradičně okresy Karviná (8,1 %), Most (8,0 %) a Chomutov (6,9 %), nejnižší naopak okresy Praha-východ (1,4 %), Praha-západ (1,5 %) a Benešov (1,9 %). Nejvíce uchazečů na jedno volné místo připadá v okresech Karviná (10,1), Bruntál (6,4) a Hodonín (5,6), nejméně v okresech Mladá Boleslav (0,2), Praha-východ a Praha-západ (shodně 0,3).

Poslední mezinárodně srovnatelná data pocházejí z měsíce dubna a Česku podle nich opět náleží pozice nejméně nezaměstnané země Evropské unie s hodnotou 2,7 %. Následuje Polsko (2,9 %) a Malta (3,1 %), naopak nejvyšší nezaměstnanost hlásí Španělsko (11,6 %), Řecko (10,9 %) a Finsko (9,2 %). Průměr EU činí 5,9 %. Připomínáme, že metodika výpočtu nezaměstnanost užívaná Eurostatem se liší od té reportované českým Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Květnový pokles míry nezaměstnanosti je v Česku standardní jev související s pokračujícím náběhem sezonních prací. Aktuální snížení o 0,1 procentního bodu je ovšem přesto o něco slabší, než na co jsme byli zvyklí před rokem 2020, kdy příchodem pandemie odstartovala série negativních ekonomických šoků. Lze tedy konstatovat, že český trh práce je mírně chladnější, než byl tehdy, ovšem stále jej lze bez okolků charakterizovat jako napjatý. Navzdory neutěšené situaci v průmyslovém sektoru, který setrvale hlásí nedostatečnou poptávku a úměrně tomu omezuje nábory nových pracovníků či rovnou sahá k propouštění, přetrvává v české ekonomice stav, kdy „nejsou lidi“. To je poměrně kuriózní vzhledem k tomu, že tuzemská ekonomika má za sebou velmi nepodařené období a v rámci Evropy krizovým obdobím prošla objektivně nejhůře.

České firmy ovšem evidentně dokázaly odolat tlaku zaměstnanců na zvýšení mezd a tito zůstali v reálném vyjádření tak „levní“, že je o ně enormní zájem i v prostředí slabého odbytu. Ani ve zbytku letošního nepředpokládáme, že by se nezaměstnanost stala problematickou. Reálné mzdy sice po dlouhých dvou a čtvrt letech opět meziročně rostou, ovšem ziskové marže ve firemním sektoru zůstávají na historické poměry zvýšené a minimálně v sektoru služeb je již na dohled i zlepšení ekonomické situace. Podniky tedy podle nás růst mezd bez větších problémů snesou a o pracovní sílu se budou přetahovat i nadále. Po loňských 3,6 procentech tak letos čekáme jen nepatrně vyšší průměrnou nezaměstnanost na úrovni 3,7 procent.

Autor: Vit Hradil, hlavní ekonom Cyrrus

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Povzbudilo rychlé oživení Wall Street chuť investorů riskovat?

Neskončené třetí čtvrtletí roku 2024 je pro Wall Street jako na horské dráze. Prudký propad akcií zanechal v investorech obavy z delšího poklesu a mnozí se připravovali na obtížné období, které je čeká. Během pouhého měsíce se však trh působivě zotavil, index S&P 500 téměř uhradil všechny […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 09. 2024

Nejlepší čas investovat už byl, ale nejhorší je, neinvestovat vůbec

Investice, jako vše v životě, s sebou nesou příležitosti i rizika, a výsledky naší snahy nemusí skončit v zelených číslech. Na kapitálových trzích se střídají býčí a medvědí trhy v cyklické obměně růstu a poklesu, i když historicky víme, že ze statistického hlediska převažuje právě růst.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

05. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *