CZK/€ 25.250 -0,18%

CZK/$ 23.244 +0,14%

CZK/£ 30.252 +0,00%

CZK/CHF 26.920 +0,26%

11. 06. 2024

0 komentářů

Tuzemská inflace v květnu zvolnila na 2,6 %

 

Po překvapivě vyšší dubnové inflaci došlo v květnu k jejímu zvolnění z 2,9 % na 2,6 %. V meziročním srovnání tak inflace zaostala za očekáváním trhu (2,8 %), oproti našemu odhadu byla nižší o desetinu procentního bodu. ČNB ve své jarní prognóze očekávala růst spotřebitelských cen o 2,5 %.

Loading



 

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny stagnovaly. Oproti dubnu viditelně poklesly ceny pohonných hmot, které na totemech čerpacích stanic reagují na levnější ropu a slabší dolar. V souladu s týdenními daty došlo v květnu ke stabilizaci potravinové inflace, jež v dubnu prudce vzrostla a měla hlavní podíl na překvapivě vyšší celkové inflaci. Lehký pokles zaznamenaly náklady spojené s bydlením, včetně cen energií. V rámci jádrové složky pak došlo k mírnému poklesu cen rekreace a kultury, zatímco v pohostinství a hoteliérství se nadále mírně zdražovalo.

Z pohledu ČNB je důležitý právě pohled do struktury inflace. Celkové číslo v sobě totiž stále zahrnuje dva rozdílné příběhy. Na jedné straně relativně svižně zvolňující inflaci zboží (meziročně +0,9 %), na druhé pak nadále vysoké a setrvačné cenové tlaky v sektoru služeb (+5,3 %), ať již jde o inflaci v pohostinství a hoteliérství (+7,8 %) nebo cestovním ruchu (+4,4 %). Právě inflace ve službách je pro tuzemské centrální bankéře důležitým proinflačním rizikem, a to zvláště s ohledem na napjatý trh práce a probíhající oživení spotřebitelské poptávky.

Pro nejbližší měsíce počítáme s dalším pozvolným poklesem inflace, která by se v průběhu léta mohla opětovně dostat do blízkosti 2% inflačního cíle. Ve zbývající části roku očekáváme její postupný vzestup, nicméně i tak celková inflace zůstane v tolerančním pásmu ČNB. V celoročním úhrnu odhadujeme průměrnou inflaci na úrovni 2,5 %.

Celkové vyznění dnešních inflačních čísel je z pohledu ČNB neutrální. Stabilizace inflace po překvapivém zvýšení v dubnu je dobrou zprávou, pohled do struktury však nadále ukazuje na rizika pro desinflační proces. V kombinaci s razantním růstem mezd a přehodnocením výhledu na vývoj úrokových sazeb v zahraničí směrem nahoru má tak ČNB „nabito“, aby již na červnovém zasedání zvolnila tempo uvolňování měnové politiky na 25 bazických bodů.

Autor: Dominik Rusinko, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Globální veřejný dluh na šikmé ploše

Veřejné zadlužení napříč globální ekonomikou znovu narůstá, varuje ve své nejnovější zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF). Zatímco v letech 2021-2022 došlo k mírnému poklesu, v tomto roce by měl celkový dluh přesáhnout 100 bilionů dolarů (93 % světového HDP). Do konce této dekády MMF odhaduje další zvýšení […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

V posledních týdnech se do popředí mediálního zájmu dostal vývoj na čínském akciovém trhu, který je naprosto bezprecedentní. Od svých minim si hlavní index Hang Seng Index připsal asi už 30% zhodnocení. Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací.

Text: Redakce

14. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *