CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

08. 07. 2024

0 komentářů

České stavebnictví stále hledá své dno, nedaří se inženýrským ani pozemním stavbám

 

Začíná to být trochu jako ohraná písnička. Českému stavebnictví se nedaří a nedaří. Dokládají to statistická data zveřejňovaná každý měsíc. Letos se čekání na tato data stala poměrně jednotvárná. Není otázkou, zda stavebnictví klesne, ale jak velký ten propad bude. Nejinak tomu bylo v květnu. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v pátém měsíci letošního roku klesla meziročně o 6,8 procenta. Vliv na to měly inženýrské i pozemní stavby. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení klesla o 9,2 procenta na 52,5 miliardy korun. Nedaří se ani bytové výstavbě.

Loading



 

Firmy v květnu zahájily v rámci celého Česka stavbu 2819 bytů, což představuje meziroční pokles o 18,2 procenta. Bytovou výstavbu letos stále táhne hlavní město, kde se od začátku roku v rámci zcela nové výstavby začalo stavět už 2870 bytů. Jen za květen jich přibylo 496. Drtivá většina (2649 bytů) vzniká v rámci bytového domu. Na druhou příčku se z pohledu bytové výstavby dostal Jihomoravský kraj s 1968 zahájenými byty. Na třetí místo se propadl Středočeský kraj, kde se letos začalo stavět 1749 nových bytů. Více než tisíc bytů se začalo letos stavět také v Plzeňském kraji (1166 bytů), naopak v posledním Karlovarském kraji evidují statistici jen 139 nově zahájených bytů.

České stavebnictví se potácí v dlouhodobé krizi. Za celý loňský rok stavebnictví v Česku kleslo meziročně o 2,6 procenta, když počet vydaných stavebních povolení byl nejnižší od roku 2015. Přitom v celé EU loni stavební produkce podle Eurostatu rostla o 2,4 procenta.

Výstavbu v Česku sráží dolů hned několik negativně působících faktorů. Na prvním místě musím zmínit velice složitou legislativu, která povolování nových staveb spíše komplikuje, než aby ji ulehčovala. Od července je účinný nový stavební zákon, jehož vliv se ale projeví až za dlouho. V prvním měsících nastane spíše zmatek, což povede k dalšímu zdržení povolovacího procesu. Pokles stavebnictví se tak jen prohloubí.

Problémy působí také zásadní zdražení stavebních prací i materiálu v poslední době a nedostatek pracovníků, který se ještě prohloubil. Ani to k oživení sektoru, který je důležitým pilířem celé české ekonomiky, příliš nepřispěje.

REKLAMA

Nový stavební zákon s velkou pravděpodobností povolování nových staveb urychlí. Investoři budou moci lépe reagovat na vývoj poptávky, na vydání všech povolení se nebude muset čekat více než desetiletí jako je tomu v některých případech nyní. Než se ale nová legislativa zaběhne, potrvá to minimálně měsíce. Do té doby se musíme připravit na to, že stavebnictví své dno stále nenalezne.

Autor: RNDr. Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *