CZK/€ 25.250 -0,18%

CZK/$ 23.244 +0,14%

CZK/£ 30.252 +0,00%

CZK/CHF 26.920 +0,26%

24. 07. 2024

0 komentářů

Dvě třetiny Čechů spoří svým dětem na budoucnost

 

Celkem 66 % respondentů uvedlo, že spoří svým dětem, aby jim usnadnili vstup do dospělosti. Zbylých 34 % uvádí, že nemají možnost spořit dětem kvůli své finanční situaci. Vyplývá to z průzkumu, který pro Asociaci pro kapitálový trh ČR (AKAT ČR) již podruhé provedla agentura Perfect Crowd.

Loading



 

Z dotázaných respondentů 29 % dokáže naspořit méně než 10 000 Kč ročně, 8 % rodičů spoří mezi 20 000 a 30 000 Kč ročně, a jen 2 % dokáže naspořit dětem více než 100 000 Kč ročně.

Průzkum také ukázal, že schopnost rodičů spořit výrazně ovlivňuje jejich vzdělání. Nejvíce omezeny jsou rodiny se základním vzděláním, z nichž 56 % nemá finanční možnosti na spoření. Naopak rodiny s vyšším vzděláním (VOŠ, VŠ) mají lepší schopnost spořit, přičemž 27 % z nich spoří méně než 10 000 Kč ročně a 32 % mezi 10 000 a 20 000 Kč ročně.

Spouštěčem spoření je nejčastěji samotné narození dítěte: skoro polovina rodičů, kteří spoří dítěti, tak začali právě při jeho narození. Co se týče účelu spoření, 49 % rodičů spoří svým dětem na přilepšení na prahu dospělosti. Dalších 46 % investuje do vzdělání a 45 % na vlastní bydlení. Pouze 13 % spoří na svatbu nebo věno a 12 % na cestování.

Neexistuje žádná ideální doba ani suma, jak by měli rodiče dětem spořit, záleží na možnostech každé rodiny. Nejpraktičtější je ale začít spořit pro děti co nejdříve, ideálně již od narození. Menší částky odkládané pravidelně po dlouhou dobu dokáží vytvořit zajímavé úspory, obzvláště v případě, že jsou investovány. Toto může dětem v budoucnu velmi pomoci, ať už při vstupu do dospělého života, při studiu nebo při pořízení vlastního bydlení,“ uvádí výkonná ředitelka AKAT ČR Jana Brodani.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Jaké zásadní změny přinesly vládní úpravy do penzijního spoření?

Konsolidační balíček účinný od letošního ledna sebou taktéž přinesl pozitivní změny v oblasti odpočtů z daňového základu pro fyzické osoby. Zásadní změna spočívá v rozšíření okruhu produktů spoření na stáří, které jsou způsobilé pro odpočet z daňového základu. Nově lze od základu daně odečíst i příspěvky hrazené poplatníkem v rámci tzv. dlouhodobého […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024

Krypto trhy rostou navzdory smíšeným údajům o inflaci v USA 

Po zveřejnění údajů o indexu spotřebitelských cen minulý čtvrtek, které překonaly očekávání na všech frontách, došlo na trhu s kryptoměnami k výprodeji. Avšak páteční data o výrobních cenách, která byla nižší, než se očekávalo, přiměla trhy s kryptoměnami k oživení a zmírnění předchozích ztrát.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 10. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *