CZK/€ 25.250 -0,18%

CZK/$ 23.244 +0,14%

CZK/£ 30.252 +0,00%

CZK/CHF 26.920 +0,26%

25. 07. 2024

0 komentářů

Slabé Ifo doplňuje včerejší mizerné PMI

 

Kdo čekal pozitivní obrat, ten se rozhodně nedočkal. Včerejší mizerná PMI za eurozónu dnes korunovalo německé Ifo, které naznačuje útlum tamní ekonomiky. Na místo post-inflačního boomu post-inflační stagnace? Začíná to stále více vypadat na strukturální než na cyklický problém. V každém případě chybí zakázky, ať už domácí, tak i ty zahraniční.

Loading



 

Dnešní Ifo ukazuje, že firmy v průmyslu, stavebnictví, obchodě i ve službách optimismem nehýří. Převažující negativní odpovědi ohledně vývoje v dalších šesti měsících nejsou rozhodně pozitivní zprávou pro německé tvůrce hospodářské politiky.

Inflaci pomalu odvál čas a vše by se mělo vrátit do původních kolejí. Jak se ovšem zdá, neděje se tomu tak. Využití kapacit v německém průmyslu klesá a ani statistiky nových zakázek v průzkumech rovněž nevypadají vůbec nijak povzbudivě.

Evidentně nejde jen o automobilový průmysl, který předčasně vsadil na kartu elektromobility bez ohledu na preference zákazníků. Vypadá to tak, že Německo ztrácí na poli konkurenceschopnosti, zřejmě vůči konkurentům drahou energií.

Vývoj německých ukazatelů sentimentu není dobrou zprávou ani pro tuzemskou ekonomiku, která se už řadu měsíců vyrovnává s útlumem tuzemského průmyslu.

REKLAMA

Závislost českého průmyslu na německém, respektive euro-unijním je dostatečně silná na to, aby negativní vývoj a vyhlídky tamních ekonomiky držely při zemi i naše největší odvětví – a sice zpracovatelský průmysl.

Autor: Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Globální veřejný dluh na šikmé ploše

Veřejné zadlužení napříč globální ekonomikou znovu narůstá, varuje ve své nejnovější zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF). Zatímco v letech 2021-2022 došlo k mírnému poklesu, v tomto roce by měl celkový dluh přesáhnout 100 bilionů dolarů (93 % světového HDP). Do konce této dekády MMF odhaduje další zvýšení […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 10. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

V posledních týdnech se do popředí mediálního zájmu dostal vývoj na čínském akciovém trhu, který je naprosto bezprecedentní. Od svých minim si hlavní index Hang Seng Index připsal asi už 30% zhodnocení. Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací.

Text: Redakce

14. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *