CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

30. 07. 2024

0 komentářů

Křehké oživení tuzemské ekonomiky pokračuje

 

Křehké oživení tuzemské ekonomiky pokračovalo i ve druhém čtvrtletí. Dle bleskového odhadu vzrostlo reálné HDP mezikvartálně o 0,3 %, v souladu s naším očekáváním, avšak za odhadem trhu (+0,5 %) i centrální banky (+0,7 %). V meziročním srovnání přidala česká ekonomika k dobru 0,4 %.

Loading



 

Bleskový odhad nenabízí detailní strukturu HDP, dle komentáře statistického úřadu ale stála za mezičtvrtletním růstem domácí poptávka. Jde zejména o vyšší spotřebu domácností, kterou pohání svižný růst reálných mezd a pravděpodobně i nižší míra úspor tuzemských domácností. Naopak na uzdě držela ekonomiku zahraniční poptávka, respektive slabý výkon exportně orientovaného průmyslu.

Ve druhé polovině letošního roku počítáme se svižnější růstovou dynamiku, výhled je však zatížen negativními riziky. Jak ostatně naznačila červencová šetření podnikatelských nálad, oživení průmyslové výroby se prozatím odsouvá na neurčito, přičemž bez obratu na našich hlavních exportních trzích půjde jen stěží zajistit udržitelný růst produkce. Tahounem růstu tak zůstane spotřebitelská poptávka, povzbuzena napjatým trhem práce a solidním růstem reálných mezd. V souhrnu odhadujeme celoroční růst tuzemské ekonomiky lehce nad 1 %.
Autor: Dominik Rusinko, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *