CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

02. 08. 2024

0 komentářů

Další měsíc – další zhoršení nálady v průmyslu

 

 Index nákupních manažerů z tuzemského zpracovatelského sektoru v červenci vykázal pokles z červnových 45,3 na 43,8 bodu a poměrně výrazně tak zaostal za očekáváním trhu. Index tak i nadále zůstává pod hranicí 50 bodů a indikuje tedy další zhoršování podmínek zpracovatelů, což platí již nevídaných 26 měsíců v řadě.

Loading



 

I nadále pokračuje ochlazování poptávky a z ní vyplývající omezování výrobní aktivity, nákupů vstupů i zaměstnanosti. Průmyslníci si přitom stěžují i na klesající exportní odbyt do hlavních partnerských zemí, tedy hlavně Německa a Francie. Naopak narůstají ceny námořní přepravy a výrobních vstupů. Tyto náklady ovšem zpracovatelé vzhledem ke slabé poptávce nejsou schopni přenášet na odběratele. Příliš růžové nejsou ani vyhlídky do blízké budoucnosti, kdy respondenti sice většinově nadále očekávají obrat k lepšímu, ovšem podíl optimistů se snižuje.

Aktuální index nákupních manažerů bohužel jen potvrzuje známou skutečnost, tedy že průmysl zůstává ve výrazném útlumu a světlo na konci tunelu se stále nerýsuje. Domácí spotřebitelská poptávka se po předchozím inflačním šoku zvedá spíše pomalu, investiční aktivitu tlumí stále relativně vysoké české i evropské úrokové sazby a ekonomická nejistota a německá ekonomika balancuje na hraně recese. Částečnou úlevu by ve zbytku roku měl přinést obnovený růst reálných příjmů domácností a jejich zvýšený nákupní apetit a také pokračující pokles úrokových sazeb, ovšem jejich efekt bude spíše pozvolný. Naopak mnoho nelze očekávat od Německa, kde každá další várka nových dat přináší nové zklamání. Po slabém prvním pololetí tak český průmysl podle nás čeká podobně chatrný zbytek roku a za celý letošní rok pravděpodobně vykáže mírný pokles, v nejoptimističtějším scénáři pak stagnaci.

Autor: Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *