CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

08. 08. 2024

0 komentářů

Míra nezaměstnanosti v červenci stoupla

 

Podíl nezaměstnaných osob dle metodiky MPSV se v červenci zvýšil v souladu s očekáváním z 3,6 % na 3,8 %. Po sezónním očištění se podíl nezaměstnaných osob kosmeticky zvýšil na 3,9 %. V absolutních počtech vzrostl na úřadech práce počet nezaměstnaných o 10 tisíc na 283 tisíc, zatímco počet neobsazených pracovních pozic se snížil o 1,5 tisíce na 262 tisíc.

Loading



 

Červencový nárůst podílu nezaměstnaných je způsoben tradičním sezónním výkyvem. Na jedné straně se projevil každoroční příliv absolventů středních a vysokých škol do evidence úřadu práce. Na druhé sehrála roli slabší letní poptávka po pracovní síle například z důvodu celozávodních dovolených.

Přestože v posledních měsících zvolňuje napětí na tuzemském trhu práce, celkové podmínky zůstávají napjaté. Tuzemská ekonomika setrvale vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti v EU. Vysátý trh práce představuje problém zejména pro sektor stavebnictví, pro který jde o hlavní překážku další expanze. Naproti tomu ve zpracovatelském průmyslu ustoupily v posledních kvartálech tlaky z titulu napjatého trhu práce slabé zahraniční poptávce.

Ve druhé polovině letošního roku předpokládáme nejprve stagnaci podílu nezaměstnaných okolo současné úrovně, na jeho konci by pak nezaměstnanost mohla překonat hranici 4 %. Navzdory nepřesvědčivému výkonu české ekonomiky ale zatím nehrozí plošné propuštění. K dalšímu ochlazování pracovního trhu však bude docházet zejména z důvodu slabého výkonu zpracovatelského průmyslu, jehož vyhlídky jsou navíc zatíženy vysokou mírou nejistotou a negativními riziky.

Autor: Dominik Rusinko, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *