CZK/€ 25.275 +0,38%

CZK/$ 22.810 +1,38%

CZK/£ 30.389 +0,80%

CZK/CHF 26.907 +0,88%

30. 08. 2024

0 komentářů

Česká ekonomika klopýtá vpřed

 

Podle dnes zpřesněného odhadu ve druhém čtvrtletí letošního roku česká ekonomika vzrostla mezikvartálně o 0,3 %, meziročně si polepšila o 0,6 %.

Loading



 

Meziroční číslo je lepší než předběžný odhad, protože došlo ke změně v časové řadě, respektive zlepšily se výsledky z úvodu roku.

K růstu ekonomiky ve druhém čtvrtletí jen mírně přispěla spotřeba domácností s meziročním růstem jednoho procenta.

Je to vlastně pouze symbolický příspěvek na to, že ekonomiku už netrápí vysoká inflace a reálně rostou i mzdy.

Je nicméně vidět, že se lidé do velkého nakupování nehrnou. Utrácejí meziročně sice více za krátkodobé zboží a služby, avšak pořízení auta a nábytku odkládají na jistější časy.

REKLAMA

Svůj vliv má nepochybně i předchozí prudký reálný propad příjmů, který výrazně změnil finanční poměry jednotlivých sociálních skupin.

Na první pohled pozitivně vypadají investice, které k růstu rovněž přispěly, avšak příjemné překvapení v podobě firemních investic se nekoná.

Za zvýšením investičních výdajů nestojí strojní vybavení, ale rozsáhlejší budování staveb.

Opět se tedy ukazuje, že firmy jsou opatrné a raději své investiční záměry ponechávají u ledu. Trvá to už rok, takže nejde rozhodně o žádný výkyv z rozmaru.

Když už se investuje, tak do aut, nikoliv do rozvoje. Negativní, i když vůbec ne překvapivou, zprávou je další pokles průmyslu.

Zpracovatelský průmysl klesá dál pod úroveň konce roku 2019 (-2,2 %), nicméně ještě hůř je na tom stavebnictví (-18,3 %) a zemědělství (-12,2 %). Ekonomiku drží na vodou služby, které primárně zajišťují růst HDP v letošním roce.

S ohledem na vývoj u našeho hlavního obchodního partnera asi nelze čekat nějaké zázračné zrychlení růstu ve druhé polovině roku.

Ostatně tomu nenapovídají ani naše vlastní soft ukazatele. Bude úspěch, když letos ekonomický růst dosáhne jednoho procenta.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Čínské akcie po vládní podpoře neskutečně rostou

Nemovitostní krize, slabé spotřebitelské výdaje, deflace, stárnutí populace, zátahy režimu proti byznysmenům, geopolitické napětí, riziko nových cel ze strany USA… Vše rázem zapomenuto. Čínské akcie mají za sebou nejlepší týden od roku 2008 a i do tohoto vstoupily velkolepě. Podle amerických miliardářů i bank Goldman Sachs či […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *