CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 09. 2024

0 komentářů

Swapová ETF: Co to je a proč o nich uvažovat?

 

Miliony lidí na celém světě investují do burzovně obchodovaných fondů (ETF). Jsou transparentní, skvěle zhodnocují peníze a dávají možnost investice řídit – protože lze obchodovat kdykoliv během dne, a nejen ve stanovený čas. Nefungují však všechny stejně.

Loading



 

Nejprve je třeba si vybrat svůj trh, poté své ETF, pochopit, jak funguje a najít si poskytovatele. Pokud uvažujete o tom, že se přidáte k davu investorů do ETFek, zde je několik skutečností, které byste měli znát.

ETF mohou být skvělým způsobem, jak investovat do různých zemí, odvětví nebo témat. Staly se oblíbenými, protože levně umožňují přístup ke všemu, co tyto trhy nabízí, v rámci jediné investice. Jakmile si vyberete svůj trh, můžete se setkat s pojmy jako „fyzický“ nebo „syntetický“, které popisují konkrétní ETF. Není třeba mít obavy. Není to tak složité, jak to zní.

Fyzická ETF nakupují akcie v indexu. Syntetická ETF reprodukují výkonnost indexu, aniž by akcie v indexu přímo vlastnila. Místo toho sestaví koš různých akcií a uzavřou smlouvu s jednou nebo více bankami (označovanými jako „protistrany“) o směně výkonnosti svého koše za výkonnost indexu (plus nebo minus nějaký poplatek) pomocí tzv. swapové smlouvy. Proto se syntetickým ETF říká také swapová ETF. Například ve společnosti Invesco je téměř 50 % nabídky založeno na swapech.

Lidé si ETF obvykle vybírají kvůli levnějšímu a efektivnějšímu způsobu přístupu ke všemu, co daný trh nabízí. Například i jeden ETF FTSE 100 nabízí okamžitý podíl u 100 největších britských společností obvykle za zlomek procenta zaplaceného na poplatcích.

REKLAMA

Protože většina ETF je založena na pravidlech, budete přesně vědět, jak jsou vaše peníze investovány. Navíc se s nimi dá obchodovat v průběhu dne jako s akciemi, takže je snazší je prodat nebo nakoupit, pokud si myslíte, že se trhy změní.

„Před konečným rozhodnutím i u této investice ale vždy doporučujeme provést stejně důkladnou analýzu jako u jakékoli jiné investice. Pokud si stále nejste jisti, poraďte se s finančním poradcem,“ říká Eva Miklášová, vedoucí businessu ETF pro střední Evropu společnosti Invesco.

Proč si lidé vybírají ETF založené na swapu?

Většina lidí si sama od sebe nevybírá swapová ETF. Vyberou si, kam chtějí investovat, a potom se snaží najít nejefektivnější způsob, jak toho dosáhnout, což může být právě swapové ETF. Někdy mohou být tato ETF jediným způsobem, jak se dostat na hůře dostupné trhy. Někteří investoři používají swapová ETF pro přesné zacílení na trh. Lze totiž získat stejnou expozici jako u fyzického ETF. ETF založená na swapech však pravděpodobně sledují výkonnost některých trhů přesněji. To může pomoci získat více toho, za co se zaplatilo. „Podle nás jsou swapová ETF skvělým nástrojem pro vyladění portfolia tak, aby bylo opravdu to nejlepší,“ dodává Eva Miklášová.

Konzistentní a konkurenceschopná výkonnost

Při zvažování swapových ETF je důležitá informovanost. Jsou složitější, ale tato složitost, která je tam navíc, i riziko protistrany, by neměly nijak významně změnit profil rizika a výnos vlastního portfolia.

Swapová ETF mohou na správných trzích přinést lepší výsledky. Swapová ETF jsou dobře strukturovaná, efektivní a naprosto transparentní. Vše o tom, jak jsou vytvořeny, co je v nich obsaženo a jaké využívají protistrany se dá lehce zjistit.

Jak minimalizovat rizika?

 „Do „koše dáváme“ pouze kvalitní cenné papíry. Ty nakupujeme a držíme. Pečlivě proto vybíráme, které do koše fondu přijmeme a které považujeme za nevhodné. Koš cenných papírů pro každé ETF najdete na produktových stránkách ebu. Často swapy obnovujeme,“ doplňuje Eva Miklášová.

ETF a swapová protistrana mají povinnost „resetovat“ swapovou dohodu – a vyrovnat rozdíl – pokud dlužná částka jedné ze stran překročí stanovenou částku. Snaha je o resetování swapů v rámci přísných hranic, které reset spouští. Tato politika má za cíl dále omezit částku, kterou může kterákoli swapová protistrana dlužit fondu.

„Pravidelně hodnotíme a monitorujeme swapové protistrany. Při zvažování jakékoli protistrany uplatňujeme přísná kritéria finančního hodnocení a každou vybranou protistranu průběžně kontrolujeme, abychom se ujistili, že je i nadále ve zdravé finanční situaci, aby mohla plnit své závazky. Používáme více protistran,“ vysvětluje Eva Miklášová jak minimalizují rizika.

Poskytovatel ETF si může pro swapy pro svá ETF vybrat pouze jednu nebo celou řadu protistran. „Spolupracujeme s více protistranami, protože to pomáhá diverzifikovat riziko nadměrné závislosti na jedné bance a mělo by to snížit finanční dopad, pokud jedna z těchto protistran nebude schopna plnit své závazky. Swapová ETF se tak všechna těší dobrému finančnímu zdraví,“ doplnila Eva Miklášová.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *