CZK/€ 25.150 +0,14%

CZK/$ 22.585 -0,05%

CZK/£ 30.216 +0,48%

CZK/CHF 26.638 +0,24%

12. 09. 2024

0 komentářů

Americká ekonomika se brání obavám z recese – Evropa je slabá

 

Opatrný ekonomický optimismus, který kvetl před třemi měsíci, se vytratil. „Přinejmenším pro Evropu a Čínu se výhled opět zamračil,“ říká Jan Zendulka, CEO společnosti Moventum. „Spojené státy se naopak ukazují jako odolné, těží ze spotřebitelských výdajů, zatímco akciový trh získává z plánů Fedu na snížení úrokových sazeb.“ Celkově je třeba, aby investoři byli v oslabující globální ekonomice více selektivní.

Loading



 

Předběžné ukazatele v červnu naznačovaly mírné hospodářské oživení v Evropě a Číně, které však při zpětném pohledu nebylo udržitelné. Naopak očekávání pro Spojené státy se potvrdila. „S tříprocentním tempem růstu si americká ekonomika ve druhém čtvrtletí opět vedla překvapivě dobře,“ hodnotí Jan Zendulka. „Celkově však relativně nízký růst světové ekonomiky mírně oslabuje.“ V USA se neočekává recese, což kontrastuje s Evropou, kde se hlavní ekonomiky již nacházejí v recesi nebo na jejím pokraji.

„Zatímco ve Spojeném království panuje po parlamentních volbách optimismus, zbytku Evropy chybí politické myšlenky, které by stimulovaly hospodářský růst,“ říká Jan Zendulka. Oproti očekáváním před třemi měsíci je dezinflační trend, zejména v USA, opět na dobré cestě. V eurozóně však inflace v sektoru služeb zůstává vysoká a přesahuje čtyři procenta. „Dosažení cílové míry inflace centrální banky kolem dvou procent se nyní zdá být reálnější, zejména proto, že dochází také k určitému uvolnění na trhu práce, a to hlavně v USA,“ vysvětluje Jan Zendulka.

Čína trpí vážnou krizí důvěry a trh s nemovitostmi se stále potýká s hlubokými problémy, což způsobuje, že opatření měnové politiky nejsou účinná. Přesto se předpokládá, že hospodářský růst v roce 2024 dosáhne téměř pěti procent. „Ale i přes tento vysoký růst ve srovnání s Evropou a USA již nestačí na to, aby hrála roli světové hospodářské lokomotivy jako před několika lety,“ dodává Jan Zendulka.

Ani v USA ale není vše tak růžové. „Americkou ekonomiku nadále pohání silná spotřeba, která se nedávno projevila nejvyšším nárůstem maloobchodních tržeb od začátku roku 2023,“ říká Jan Zendulka. Vysoké úvěrové náklady, klesající úspory a rostoucí zadlužení však pravděpodobně časem vyvolají jasné limity. „V současné době hrají americké prezidentské volby na mezinárodních akciových trzích malou roli,“ poznamenává Jan Zendulka, především proto, že o programu Kamaly Harrisové se toho ví příliš málo. „Čím více se budou tyto změny projevovat a čím více se bude blížit den voleb, tím více bude toto téma pro trhy relevantní,“ míní Jan Zendulka. Pokud jedna strana získá většinu v obou komorách parlamentu, očekává se pokračování expanzivní fiskální politiky. Ta však stěží zůstane bez negativních důsledků pro inflaci a trhy s úrokovými sazbami v dlouhodobém horizontu.

REKLAMA

Naděje se nyní vkládají do centrálních bank, které by mohly vytvořit žádoucí růstové impulsy prostřednictvím potenciálně agresivního snížení úrokových sazeb. „Akciové trhy těží z vyhlídky na výrazné snížení úrokových sazeb a obchodují se blízko svých maxim,“ říká Jan Zendulka. „Přehlížejí však skutečnost, že tak vysoká očekávání snížení sazeb by byla oprávněná pouze v případě recese. Je docela možné, že stejně jako na jaře bude muset být velká část spekulací na snížení úrokových sazeb opět oceněna.“

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Podhodnocené americké akcie: Potenciální příležitosti pro investory

V současném tržním prostředí představuje několik podhodnocených amerických akcií atraktivní příležitosti pro investory, kteří chtějí využít neefektivity trhu. Tyto akcie nabízejí potenciál k výrazným ziskům, protože se obchodují pod svou vnitřní hodnotou. Zde je bližší pohled na ty, které stojí za zmínku.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *