CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

Text: Filip Kučera

19. 09. 2024

0 komentářů

Jak ovlivní vládní odklad energetických dokumentů ceny energií a konkurenceschopnost ČR?

 

Vláda odložila projednání strategických dokumentů k tuzemské energetice – Státní energetickou koncepci. Politiku ochrany klimatu a NKEP, kolem nich se rozvířila debata, že povedou ke zdražování energií a dopravy, zejména rozšířením emisních povolenek na paliva či teplo. To však vláda odmítá. Schválení strategických dokumentů, které určí energetickou a klimatickou politiku našeho státu na dalších 25 let vláda ČR opět odložila.

Loading



 

Strategické dokumenty samy o sobě nic nezdražují, protože to jsou koncepce a vize založené na odborných modelováních možností Česka pro dekarbonizaci a často počítají s již schválenými opatřeními. Vláda by neměla nadále odkládat schválení strategických dokumentů, na kterých se rok a půl pracovalo. Namísto snižování závazků, by naopak měla navýšit cíl pro obnovitelné zdroje do roku 2030, jak to doporučila Evropská komise a jak se shodla i veřejnost ve veřejné konzultaci Ministerstva průmyslu a obchodu. Místo strašení lidí by vláda měla naplno využít pozitiva, která obnovitelné zdroje přinášejí a pomáhat lidem s odklonem od uhlí tak, aby transformace byla sociálně spravedlivá,“ říká Jaroslav Bican, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

Nejvíce obav vzbuzuje právě reforma trhu s emisními povolenkami, která přinese zdražení vytápění uhlím a zemním plynem v lokálních topeništích a o několik korun by mohla zvednout i cenu litru fosilních pohonných hmot. V současnosti se emisní povolenky dotýkají pouze domácností, které odebírají teplo z tepláren nebo topí elektřinou. Domácnosti, které topí uhlím a plynem napřímo mají oproti nim výhodu. Tento nespravedlivý stav – který mimo jiné ohrožuje stabilitu teplárenství – by se nyní měl částečně narovnat a u vytápění by se měly emisní povolenky nově promítnout do ceny všech spotřebitelů. Ekologické organizace připomínají, že cílem zavedení a rozšiřování systému emisních povolenek je zajistit snižování emisí skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu a přinášejí tak daleko větší zdravotní, humanitární i ekonomická rizika s násobně většími náklady pro domácnosti i celou společnost.

Podle Václava Skoblíka, obchodního ředitele energetické skupiny UCED, je rozhodnutí vlády o odkladu projednání těchto dokumentů správné. „V těchto materiálech chybí důkladná analýza dopadů na koncové zákazníky, a to nejen v oblasti elektroenergetiky, teplárenství a plynárenství, ale i energetiky obecně,“ uvedl. Pro odbornou a veřejnou debatu je podle něj klíčové doplnit dokumenty o hodnocení budoucích plateb za energie, aby byla diskuse smysluplná a věcná.

Skoblík také upozornil na významné riziko, že jakákoli špatně promyšlená rozhodnutí mohou vést k významným změnám ve velikosti a struktuře spotřeby energií v České republice. „Nejsme energetický ostrov, ale součást jednotného evropského trhu. Rozhodnutí přijatá v ČR mají proto přímý dopad na naše postavení v rámci evropské energetické soustavy,“ dodal.

V kontextu konkurenceschopnosti českého průmyslu Skoblík zdůrazňuje, že je nutné porovnat očekávané náklady s ostatními státy EU. Pokud by Česká republika zvolila nesprávnou cestu, mohlo by to mít za následek odchylky od modelových scénářů a výrazně negativně ovlivnit český průmysl i domácí spotřebitele.

REKLAMA

Dalším důležitým aspektem, který podle obchodního ředitele UCED nelze přehlédnout, je bezpečnost a spolehlivost dodávek energií v dlouhodobém horizontu. „Bez této garance nemůžeme dosáhnout udržitelného rozvoje energetiky ani stability trhu,“ doplnil.

Odklad projednání těchto klíčových dokumentů tak poskytuje vládě čas na důkladnější analýzu a zvážení všech důsledků, které mohou tyto kroky mít. Ať už jde o konkurenceschopnost českého průmyslu, zajištění dostupnosti energií pro domácnosti, nebo bezpečnost a stabilitu dodávek v dlouhodobém horizontu. Je zřejmé, že budoucí směřování české energetiky bude hrát zásadní roli nejen v ekonomice, ale i v životní úrovni občanů. Přesný termín projednání zatím nebyl stanoven.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *