CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

18. 09. 2024

0 komentářů

MONETA: V zahraničí využívají klienti platební karty i na nejdrobnější výdaje

 

Klienti Monety stále častěji využívají v zahraničí platební karty. Oblíbili si je natolik, že s nimi hradí i velmi nízké částky. Karty pro ně představují bezpečnější a pohodlnější způsob placení než samotnou hotovostí. V období od června do srpna platili nejčastěji v eurech, polských zlotých a maďarských forintech.

Loading



 

Od června do srpna letošního roku platili klienti Monety nejčastěji v eurech (58 %), polských zlotých (19 %) a maďarských forintech (4 %). V žebříčku počtu plateb u obchodníků vede z navštívených zemí již tradičně Polsko, kde klienti banky uskutečnili více než půl milionu transakcí, následované Německem a Itálií. Průměrná výše jedné platby kartou je v přepočtu 730 korun. „V loňském roce jsme zaznamenali vysoký meziroční nárůst objemu a počtu transakcí, což bylo způsobeno dozníváním covidových opatření a inflační nákupní horečkou v levnějších sousedních zemích. Letošní rok se již z pohledu plateb stabilizoval a stále častěji vidíme klienty využívat platební kartu v zahraničí stejným způsobem, jako by s ní platili v České republice. Těší mě, že si stále více lidí uvědomuje, že platební karta je při cestování bezpečnější a pohodlnější alternativou k nošení velkého množství hotovosti,“ říká Andrew Gerber, Chief Retail Banking Officer MONETA Money Bank.

Nejčastěji cestovatelé nakupovali v obchodech s potravinami a v supermarketech, dále v restauracích a stravovacích místech, a poté na čerpacích stanicích.

Většina klientů platí v zahraničí stejnou kartu jako v tuzemsku. Pokud však klient často cestuje do zemí, kde se platí eurem nebo americkými dolary, banka mu doporučuje založení cizoměnového účtu. Kromě virtuální a fyzické platební karty získá také online Směnárnu, která umožňuje směňovat peníze přímo v mobilní aplikaci Smart Banka. Tu během letošního léta využilo o 12 % klientů více než v minulém roce a počet transakcí skrze směnárnu vzrostl o 20 %. Online Směnárna zároveň nabízí výhodný kurz, který se mění dynamicky dle aktuální situace na měnovém trhu. Klient má finance okamžitě k dispozici, nemusí chodit na pobočku ani do kamenné směnárny. Následné placení u obchodníka je navíc již bez konverze, klient se tak nemusí obávat takzvaného DCC a s ním spojených poplatků.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

V žebříčku finančního zdraví domácností se Česku daří stoupat, protože se jinde situace zhoršuje

Zatímco vloni Česku v pilíři Finančního zdraví patřila 12. příčka, letos jsme se posunuli na 9. místo v EU. Podle zjištění Indexu prosperity a finančního zdraví to však nebylo způsobeno výrazným zlepšením napříč sledovanými indikátory, ale spíše zhoršením států, které byly ještě v loňském ročníku před ČR. […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 08. 2024

Investování s pozitivním vlivem – adaptace na změnu klimatu a transformace v měnícím se světě

Rizika spojená se změnou klimatu mají dopad na naši společnost, narušují potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, vodní systémy a pobřežní oblasti. Zvyšování hladiny moří, rozsáhlé požáry a narušení dodavatelského řetězce způsobené drsnějšími a častějšími nepříznivými povětrnostními jevy jsou jen některé příklady těchto rizik.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

19. 08. 2024

USA jsou v režimu fiskální dominance. Co to znamená pro investory?

Americká ekonomika se zdá být výrazně méně ovlivnitelná vyššími úrokovými sazbami v současném hospodářském cyklu. To potenciálně implikuje, že i následné snižování úrokových sazeb pozbude velkých účinků. Tento jev lze vysvětlit tím, že Spojené státy jsou nyní v režimu fiskální dominance. Tento režim nastává, když veřejný dluh […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *