CZK/€ 25.085 +0,06%

CZK/$ 22.483 -0,24%

CZK/£ 29.876 +0,37%

CZK/CHF 26.517 -0,71%

19. 09. 2024

0 komentářů

Úročení kryptoměn a fiat měny – porovnejte rozdíly

 

V dnešním světě financí je už známým faktem, že ukládat si peníze pod polštář je jedna z nejhorších variant, protože ty potom ztrácí svou hodnotu z důvodu rostoucí inflace. Jediným řešením je jejich zhodnocování, které by mělo inflaci překonávat, a v ideálním případě do takové míry, že budou peníze pracovat za vás. Dříve byly k těmto účelům vytvářeny speciální bankovní produkty, ale moderní doba přináší i další, často zajímavější, možnosti.

Loading



 

Navštívit Crypto All Stars

Termínované vklady

Bankovní sektor vymyslel mnoho různých produktů, aby přilákal nové investory nebo lidi, kteří si jednoduše chtěli uložit své peníze a zabránit jejich znehodnocování. Mezi tyto produkty patřily zejména stavební spoření a termínované vklady. Právě termínované vklady si získaly oblibu u klientů bank, protože banka nabídla jasné podmínky, ale termínované vklady často vyžadovaly vyšší základní kapitál a často pokutovaly klienta v případě, že potřeboval vklad předčasně ukončit. Produkt je tedy málo flexibilní, ale má i své kladné stránky.

Vlastnosti termínovaných vkladů:

Výhody

REKLAMA

  • Vyšší úrokové sazby: Termínované vklady obvykle nabízejí vyšší úrokové sazby než běžné účty.
  • Bezpečnost: Vklady jsou pojištěny podle zákona o bankách.
  • Jednoduchá správa: Založení a vedení termínovaného vkladu je obvykle zdarma.
  • Stabilita: Doba uložení je jasně uvedená ve smlouvě, klient tedy ví, co může očekávat.

Nevýhody

  • Nízká flexibilita: Pokud klient chce vybrat peníze předčasně, může být pokutován.
  • Riziko inflace: Termínované vklady mají jasně danou úrokovou sazbu, která může být v určitých obdobích překonávána výší inflace.
  • Úroková daň: Termínovaný vklad je brán jako investiční nástroj a tím pádem je zisk zdaněn sazbou 15 %.
  • Minimální vklad: Pro založení termínovaného vkladu jsou zpravidla potřeba počáteční částky, které se odvíjí od podmínek poskytovatele.


Zdroj : Statistika ČNB

Nejvyšší zhodnocení u termínovaného vkladu se v současné době pohybuje na 4 %, meziroční míra inflace je aktuálně 2,4 %, což znamená, že zhodnocení prostředků na termínovaném vkladu přinese klientovi banky 1,6 % ročně. Pro porovnání, index S&P 500 má od roku 1926 průměrné roční zhodnocení 10 % a některé kryptoměny i mnohem více. Termínované vklady jsou sice investiční produkty, které patřily ve své době mezi nejoblíbenější, ale s příchodem investičních platforem, tradingu a vyšší dostupností investic již nejsou tak zajímavé.

Jak úročit kryptoměny?

Kryptoměny proslavil převážně bitcoin, který byl první kryptoměnou, a mnoho spekulantů a investorů velmi zbohatlo na jeho růstu. Nicméně spekulace jsou časově náročné a vyžadují dokonalé znalosti trhu. Jsou zde ale alternativy, které tyto znalosti nevyžadují a též přináší zajímavé zisky – ekvivalentem termínovaného vkladu je v moderních financích tzv. staking. Kryptoměny odstartovaly novou éru pro investice a postupem času začaly nabízet více možností – mezi ty jednoduché a nenáročné patří právě staking.

Samotné kryptoměny jsou komplexní, pokud se chce investor věnovat například tradingu, nicméně staking funguje podobně jako termínovaný vklad – stačí uzamknout vlastněné kryptoměny a nechat je pracovat. Kryptoměny jsou použity k ověřování transakcí na blockchainu skrze mechanismus Proof of Stake (PoS). Využití stakingu přináší vyšší zhodnocení a zároveň není kryptoměna ovlivňována úroky banky a nedá se s ní manipulovat například pomocí kvantitativního uvolňování – tisku peněz.

REKLAMA

Vlastnosti stakingu:

Výhody:

  • Pasivní příjem: Při využití možnosti stakingu není třeba být aktivní trader, investor jednoduše uzamkne své kryptoměny a pobírá pravidelnou odměnu.
  • Blockchain: Staking udržuje blockchain bezpečným a decentralizovaným, což se nedá říct o tradičních regulovaných bankách.
  • Stabilní výnosy: Odměny za staking jsou jasně dané, a tím pádem lze snadno vypočítat výnos.

Nevýhody

  • Riziko ztráty: Pokud ověřovatel transakcí podvádí nebo selže, je zde riziko ztráty části prostředků.
  • Uzamčení prostředků: Stejně jako u termínovaných vkladů se při stakingu kryptoměny uzamykají a nelze s nimi po určenou dobu nakládat.
  • Technická náročnost: Kryptoměny jsou pro mnoho lidí stále něčím novým, takže je třeba pochopit základní principy před stakingem.
  • Volatilita: Cena kryptoměn je volatilní, což může negativně, ale i pozitivně ovlivnit výnosy ze stakingu.


Zdroj : Cryptoallstars.io

Výnosnost stakingu záleží na zvoleném projektu nebo kryptoměně, potenciál je velmi různorodý a je potřeba zjistit si základní informace. V dnešní době ale rozhodně přináší vyšší úročení než termínovaný vklad.

MemeVault – nový stakingový ekosystém

S revoluční technologií v oblasti stakingu přišel projekt Crypto All Stars, který vyvolal obrovský zájem v krypto komunitě zejména proto, že představil inovativní technologii MemeVault. To, co je na MemeVaultu zajímavé, je to, že lze skrze jednu platformu stakovat mnoho dalších populárních meme coinů – například dogecoin ($DOGE), shiba inu ($SHIB) nebo pepe ($PEPE) a další. Projekt má svou vlastní kryptoměnu – token ($STARS) – ve kterém jsou uživatelé MemeVaultu odměňováni za staking.


Zdroj : Cryptoallstars.io

MemeVault pracuje na bázi zabezpečené peněženky, ve které mohou uživatelé uzamknout své meme coiny a získávat odměny za staking. Platforma byla auditována společnostmi Coinsult a SolidProof, takže je zaručena její důvěryhodnost a zabezpečení. Investoři mohou díky MemeVaultu a jeho možnostech získat velmi vysoké odměny za staking – roční výnosy (APY) se u tohoto projektu pohybují i kolem 1100 %. Další výhodou je to, že pokud investoři stakují i nativní token $STARS, mohou získat až trojnásobné odměny.

REKLAMA

Projekt v současnou chvíli prochází předprodejem, takže lze tokeny ($STARS) nakoupit přímo na stránkách projektu Crypto All Stars a díky tomu získat přístup k Meme Vaultu mnohem dříve. V současnou chvíli bylo vybráno již 1,3 milionu dolarů, což značí velký zájem a důvěru altcoinových investorů. Investice je velmi jednoduchá, stačí tokeny $STARS směnit za ethereum (ETH), tether (USDT) nebo B2B token, případně lze transakci realizovat i kreditní či debetní kartou.


Zdroj : Cryptoallstars.io

Cena tokenu průběžně roste, v současnou chvíli má jeden token hodnotu 0,0014477 USD – což je další rozdíl oproti bankovním termínovaným vkladům – mohou investovat i ti, kteří nemají vysoký počáteční kapitál, chtějí začít s nižší částkou nebo jen vyzkoušet, jak systém funguje.

Navštívit Crypto All Stars

Závěr

Každý investor má jinou toleranci k riziku – někteří si raději vyberou ověřené způsoby, jiné láká spíše vysoké zhodnocení. K investicím je ale potřeba přistupovat zodpovědně a investovat pouze prostředky, které lze postrádat. Smyslem investice je rozhodně zhodnocení prostředků a v současnosti je mnoho různých možností. Termínované vklady byly ve své době zajímavé, ale vývoj investičních instrumentů vedl například ke stakingu a dalším, mnohem výnosnějším, možnostem. Při každé investici je důležité brát v úvahu i daň z investice, která je v České republice 15 %.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *