CZK/€ 25.080 -0,02%

CZK/$ 22.459 -0,11%

CZK/£ 29.896 +0,07%

CZK/CHF 26.439 -0,30%

20. 09. 2024

0 komentářů

Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním

 

Ministr financí Zbyněk Stanjura včera oznámil, že navrhne novelizovat státní rozpočet v reakci na škody způsobené ničivými povodněmi. Původně plánovaný deficit 252 mld. Kč pro letošní rok se má navýšit o 30 miliard, navrhovaný schodek rozpočtu pro rok 2025 by se měl zvýšit o 10 mld. na 240 mld. Kč.

Loading



 

Je ale dost dobře možné, že dodatečné výdaje státního rozpočtu nakonec budou nižší. Finální vyúčtování povodňových škod k dispozici není, hrubé odhady se ale pohybují v řádech vyšších desítek miliard korun. V minulosti platilo, že státní rozpočet sanoval zhruba 25 % objemu škod, zatímco na pojišťovny typicky připadal největší podíl, přibližně poloviční. Pojišťovny zatím odhadují (pojištěné) škody v rozsahu 17 miliard korun, přičemž polovina jde za domácnostmi, druhá za podniky.

K financování povodňových škod budou dále využity zdroje na úrovni krajů a obcí. Ty jsou v nebývale dobré finanční kondici – jen za první polovinu roku hospodařily s historicky nejvyšším přebytkem 83 mld. korun. Na jejich účtech pak leží dohromady téměř 530 (!) miliard korun. Obnova regionální infrastruktury je přitom přesně tím důvodem, kdy otevřít kasu a začít (konečně) investovat do projektů s vysokými multiplikačními efekty. Ty jsou zvláště důležité ve strukturálně postižených regionech jako je povodněmi těžce zasažený Moravskoslezský kraj.

A konečně během včerejška došlo ke schválení podstatné pomoci z Evropské unie. Ta se při minulých povodních pohybovala maximálně v řádech nižších jednotek miliard, tentokrát však Česko obdrží z Evropského fondu solidarity rovných 50 mld. Kč. Důležitá je i forma pomoci – netypicky bez kofinancování členským státem s cílem zajistit co nejjednodušší a nejrychlejší využití prostředků.

Navzdory zvýšeným potřebám financování odhadujeme, že letošní schodek státního rozpočtu klesne těsně pod Maastrichtský limit 3 % HDP. Z pohledu udržitelnosti veřejných financí nepředstavuje jednorázový povodňový výdaj zásadní problém. Jak ostatně včera konstatovala Národní rozpočtová rada, kondice tuzemských veřejných financí se zlepšila a náraz na dluhovou brzdu (55 % HDP) už nehrozí v roce 2028 ale až 2038. Tyto odhady je potřeba brát s velkou rezervou, podstatné však je, že díky stabilizaci rozpočtové politiky disponuje česká vláda dostatečnou fiskální kapacitou pro řešení (nejen) živelných pohrom.

Autor: Dominik Rusinko, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Komentář: Výsledkem schizofrenní vládní pozice je rozpočtový kompromis

Ministerstvo financí představilo rozpočet na příští rok se schodkem 230 miliard korun. To není příliš ambiciózní plán, protože k vyrovnanému rozpočtu, který bychom si jistě zasloužili, má hodně daleko. I tak se ve srovnání s posledními lety jedná o jeden z nejnižších schodků. V loňském roce jsme […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *