CZK/€ 25.080 -0,02%

CZK/$ 22.459 -0,11%

CZK/£ 29.896 +0,07%

CZK/CHF 26.439 -0,30%

20. 09. 2024

0 komentářů

Zahraniční dluh ČR přesáhl 195 mld. EUR

 

Podle dnes zveřejněných dat ČNB dosáhl zahraniční dluh ČR na konci června 195,4 mld. EUR. Zahraniční dluh je odrazem přirozených tendencí probíhajících v české ekonomice.

Loading



 

Výše hrubého zahraničního dluhu ani jeho struktura nepředstavují žádný závažný problém pro českou ekonomiku. V poměru k HDP dosahuje dluh 63 %, což je méně než v době kurzového závazku, kdy se na český trh hrnuli zahraniční investoři a spekulanti. Navíc v tomto poměru dluh ČR soustavně klesá.

Problémem není ani krátkodobý dluh s podílem 50 %, který je fakticky nižší než devizové rezervy ČNB. Navíc jde především o půjčky firem, včetně úvěrů od mateřských společností, nebo vklady nerezidentů v tuzemských bankách.

Zahraniční dluh v posledních letech ovlivňují vyšší úrokové sazby v ČR, které na jedné straně motivují tuzemské firmy půjčovat si levněji v cizích měnách u zahraničních bank a na straně druhé lákají zahraniční investory ukládat své peníze do českých bank nebo nakupovat tuzemské dluhopisy. Máme tu kvůli inflaci vyšší sazby, a tak větší zájem zahraničních investorů o české papíry a depozita je vlastně jen vedlejším efektem měnové politiky.

Na dluhopisovém trhu je jasně vidět, jak si zahraniční investoři české státní dluhopisy oblíbili. Právě na konci června, k němuž se vztahují i dnes zveřejněné statistiky zadluženosti, jich drželi za více bilion korun a jejich podíl na trhu přesahoval třetinu.

REKLAMA

Vláda si tak nemusí ani půjčovat přímo v zahraničí, aby její zahraniční dluh narůstal. Stačí nabízet atraktivní domácí korunové papíry na trhu.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Korelace mezi akciemi a dluhopisy je negativní. Důležité ale je, v jakém kontextu

Povzbudivé znamení pro majitele dluhopisů: tříměsíční korelace mezi akciemi a dluhopisy se opět dostala do záporných hodnot. Připouštíme, že toto tu bylo nedávno, už v červenci 2023 byl mezi oběma třídami aktiv inverzní vztah. Nicméně to, jak investoři o této korelaci přemýšlejí, by se mělo řídit kontextem, a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *