CZK/€ 25.150 +0,14%

CZK/$ 22.585 -0,05%

CZK/£ 30.216 +0,48%

CZK/CHF 26.638 +0,24%

24. 09. 2024

0 komentářů

Lepší podnikatelská i spotřebitelská nálada v září

 

Po včerejších chmurných výsledcích evropského, a zvláště pak německého PMI, dnes přišly na řadu optimisticky vyznívající nálady v české ekonomice. V září se totiž překvapivě zlepšil sentiment jak podnikatelů, tak i spotřebitelů. Co za tímto optimismem hledat?

Loading



 

Výrazné zlepšení nálad je vidět především ve službách, které věří ve výrazný růst poptávky v následujících třech měsících. Nehledejme za tím efekt Vánoc, protože jde o sezónně očištěná čísla, takže oproštěná o vliv pravidelných svátků.

Statistický úřad přímo uvádí, že se na zlepšení nálady v odvětví služeb podílel především finanční sektor. A to už se pochopit dá, protože s poklesem úrokových sazeb mohou skutečně banky věřit v další výrazný růst poptávky po hypotékách.

U ostatních služeb bych už na prudký vzestup poptávky příliš zatím nevěřil. Zlepšení nálady zaznamenal i průmysl, kde firmy věří, že budou navyšovat výrobu a mimochodem také ceny. Že tomu zatím příliš neodpovídají zakázky, je trochu podivné, ale vlastně ne překvapivé. Už několikrát to tu ostatně několikrát bylo, že firmy předpokládaly, že se situace přece jen musí brzy obrátit k lepšímu.

Nyní, když je náš hlavní obchodní partner v recesi, to ovšem nebude vůbec jednoduché. A proč se zlepšila nálada spotřebitelů? Jen proto, že se v průzkumu ukázalo, že jsou nyní svolnější k větším nákupům, i když se dál ve stejné míře obávají o celkovou ekonomickou situaci i o své vlastní peněženky.

REKLAMA

Vzhledem k tomu, že jde o zlepšení spíše symbolické, nemá smysl jej vůbec přeceňovat a sázet na nějaký boom spotřeby. A říkat tomu spotřebitelské optimismus, je hodně velké zjednodušení, protože stále jde o velmi podprůměrné výsledky.

Celkově zářijová čísla sice mírně překvapila, avšak nemění obrázek české ekonomiky ve třetím čtvrtletí roku. Dokud nebude vidět silnou domácí a zahraniční poptávku, zůstane optimismus firem jen pocitem bez toho, že by se propisoval do finančních výsledků.

Ekonomika tak nejspíš i nadále roste jen symbolickým tempem. Ekonomicky růst zůstává slabý a současně zranitelný.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Jaká jsou práva a povinnosti zaměstnance při povodni?

Povodně představují nelehkou situaci, při které může být překážkou v práci nejen zatopené pracoviště, ale i poškozená přístupová cesta nebo výpadek energií. Zaměstnanec má v tomto případě nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Jiný případ nastává, pokud je povodněmi postižený přímo zaměstnanec.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *