CZK/€ 25.150 +0,14%

CZK/$ 22.585 -0,05%

CZK/£ 30.216 +0,48%

CZK/CHF 26.638 +0,24%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 09. 2024

0 komentářů

Trh s kryptoměnami vzrostl o 10 % po snížení úrokových sazeb Fedu

 

Trhy s kryptoměnami minulý týden vzrostly o 10 %, když americká centrální banka (Fed) snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů. Jedná se o první snížení sazeb Fedu za poslední čtyři roky.

Loading



 

Sazba federálních fondů klesla z cílového rozmezí 5,25 % až 5,50 % na 4,75 % až 5,00 % v reakci na pokroky směrem k dvouprocentnímu inflačnímu cíli Fedu od posledního zasedání v červenci.

Bitcoin zaznamenal 6% růst a vrátil se na hodnotu 64 000 USD, což je cena, která byla naposledy dosažena 26. srpna tohoto roku. Spotové bitcoinové ETF fondy také minulý týden zaznamenaly příliv kapitálu ve výši 412 milionů USD.

Zajímavé je, že zveřejněný tzv. „dot-plot“ – graf, který ukazuje odhady Fedu ohledně vývoje úrokových sazeb v dlouhodobém horizontu – naznačil, že úředníci očekávají, že sazba federálních fondů bude na konci roku v cílovém rozmezí 4,25 % až 4,50 %, což je o 50 bazických bodů méně než aktuální rozmezí. To naznačuje, že další snižování sazeb by mohlo přijít na listopadovém a prosincovém zasedání Fedu.

Podle ukazatele CME FedWatch trh v současnosti předpovídá, že cílové rozmezí sazby federálních fondů bude na konci roku 4,00 % až 4,25 %, což představuje pokles o 75 bazických bodů oproti současným úrovním.

REKLAMA

Pozornost se nyní soustředí na páteční údaje o inflaci vyjádřené indexem osobních výdajů (PCE), který Fed preferuje pro měření inflace. Nižší než očekávané číslo by mohlo vést k dalšímu růstu trhů v očekávání možného hlubšího snižování sazeb v následujících měsících.

Donald Trump uskutečnil historickou bitcoinovou transakci

Donald Trump minulý týden zaznamenal jednu z nejvýznamnějších transakcí v historii bitcoinu, když se stal prvním americkým prezidentem, který provedl platbu pomocí této kryptoměny.

Prezident Trump minulou středu navštívil bitcoinový bar PubKey v New Yorku, kde zakoupil rundu hamburgerů pro zákazníky pomocí bitcoinu.

Trump během své prezidentské kampaně podporoval kryptoměnový průmysl, přestože dříve byl vůči kryptoměnám skeptický a bitcoin označil za „podvod“. Tento historický nákup burgerů je považován za další důkaz změny jeho postoje.

Království Bhútán odhaleno jako významný držitel bitcoinu

Minulý týden bylo odhaleno, že Království Bhútán je významným držitelem bitcoinu. Analytická platforma Arkham Intelligence jako první veřejně identifikovala bitcoinové adresy patřící státní investiční společnosti Druk Holding & Investments, které ukazují, že Bhútán vlastní 13 000 bitcoinů, což při aktuálních tržních cenách představuje přibližně 813 milionů USD.

REKLAMA

To znamená, že Bhútán drží více bitcoinů než některé velké veřejně obchodované bitcoinové těžební společnosti, jako jsou Riot Platforms a Cleanspark, a také více než společnosti jako Tesla a Block, které bitcoin nakoupily jako rezervní aktivum.

Hodnota bitcoinových držeb Bhútánu je více než dvojnásobná oproti Salvadoru, první zemi, která v roce 2021 přijala bitcoin jako zákonné platidlo. Salvador nyní vlastní bitcoiny v hodnotě 335 milionů USD, přestože Bhútán má pouze asi 12 % populace Salvadoru.

Na rozdíl od většiny vlád nejsou bhútánské bitcoinové držby výsledkem konfiskace majetku z trestné činnosti, ale pocházejí z těžby bitcoinů, která od začátku roku 2023 výrazně vzrostla, jak uvádí příspěvek platformy Arkham na „X“ (dříve Twitter).

Commerzbank nabídne korporátním klientům úschovu a obchodování s kryptoměnami

Jedna z největších německých bank, Commerzbank, minulý týden oznámila, že svým korporátním klientům nabídne profesionální služby v oblasti úschovy a obchodování s kryptoměnami ve spolupráci s dceřinou společností Deutsche Börse, Crypto Finance.

Společné služby se budou zpočátku zaměřovat na bitcoin a ethereum.

Commerzbank bude spravovat úschovu digitálních aktiv, zatímco Crypto Finance zajistí jejich bezpečné obchodování. Partnerství s Commerzbank je dalším úspěchem pro Crypto Finance, která tento měsíc oznámila podobné partnerství se švýcarskou bankou Zürcher Kantonalbank.

Simon Peters, analytik společnosti eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Korelace mezi akciemi a dluhopisy je negativní. Důležité ale je, v jakém kontextu

Povzbudivé znamení pro majitele dluhopisů: tříměsíční korelace mezi akciemi a dluhopisy se opět dostala do záporných hodnot. Připouštíme, že toto tu bylo nedávno, už v červenci 2023 byl mezi oběma třídami aktiv inverzní vztah. Nicméně to, jak investoři o této korelaci přemýšlejí, by se mělo řídit kontextem, a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *