CZK/€ 25.150 +0,14%

CZK/$ 22.585 -0,05%

CZK/£ 30.216 +0,48%

CZK/CHF 26.638 +0,24%

24. 09. 2024

0 komentářů

Týdenní FX Chartbook: V hlavní roli zůstávají rozdíly v měnové politice

 

Od Reserve Bank of Australia (RBA) se očekává, že na svém nadcházejícím zasedání ponechá sazby beze změny, protože je inflace i nadále vysoká a argumenty pro rozvolnění jsou chabé. I když se zdá, že se celková inflace v červenci svými 3,5 % přiblížila cílové 2-3% hladině, k poklesu z 3,8 % došlo hlavně kvůli dočasně zlevněným tarifům na odběr elektřiny. Sice může brzy skutečně spadnout až na 2-3 %, ale patrně to nebude kvůli ochladnutí základní poptávky. Také HDP vykázal ve 2. čtvrtletí neočekávaně slabý růst, zejména kvůli poklesu spotřeby domácností, i když vládní výdaje jsou i nadále vysoké. Trh práce zůstal napjatý a volná místa, nezaměstnanost i odpracované hodiny se drží na zdravé úrovni.

Loading



 

Navzdory tomu trhy dál promítají do cen očekávané snížení sazeb, k němuž by podle nich mělo dojít ještě letos, i když se RBA těmto dohadům brání. Velké snížení amerických sazeb vyvolalo spekulace, že bude muset australská centrální banka následovat příkladu Fedu dřív, než se čekalo. RBA však patrně ve svém jestřábím postoji zatím vytrvá, protože chce udržet ukotvená inflační očekávání. Případná otočka může přijít nejdřív na schůzce 5. listopadu, ale to bude záležet na dalších datech z trhu práce a na zprávě o CPI za 3. čtvrtletí.

V dohledné době může australský dolar profitovat z hladkého přistání, poměrně jestřábího postoje RBA a dalších čínských stimulačních opatření.

Libra se může v tomto čtvrtletí pochlubit oproti euru dobrými výsledky a EUR/GBP se teď obchoduje pod klíčovou úrovní 0,84, která odolávala od roku 2022. Příčinou jsou rozdíly v hospodářských vyhlídkách i politickém přístupu eurozóny a Velké Británie. Oba regiony mají v pondělí zveřejnit zářijové indexy nákupních manažerů a rozdíl v objemu výroby je očividný. Stačí se podívat, jak britské momentum překonalo momentum eurozóny a hlavně Německa.

ECB už v tomto cyklu dvakrát snížila sazby, ale práci politických institucí komplikuje neutuchající inflace a rychle zpomalující ekonomika – zvlášť ta německá. Trhy už počítají s tím, že sazby do konce roku klesnou o dalších 40 bps, a zástupci ECB nijak neprotestují. Oproti tomu Bank of England začala s rozvolňováním teprve v srpnu a její postoj je i nadále opatrný. Britská inflace v oblasti služeb se nadále drží nad 5 % a hospodářský růst zůstává stabilní. Guvernér centrální banky Andrew Bailey zdůrazňuje, že případné další snižování sazeb bude postupné a restriktivní politika bude ještě nějakou dobu nezbytná.

REKLAMA

Vyhlídky libry ale podporuje i globální prostředí. Fed začal snižovat sazby, takže dolar patrně oslabí a libra, s vyšší hodnotou beta, je v postavení, kdy z toho může těžit. Může tak dojít k dalšímu poklesu EUR/GBP a trhy už obracejí svou pozornost k hladině 0,8278, což je minimum z dubna 2022.

Autor: Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *