CZK/€ 25.165 +0,16%

CZK/$ 22.550 +0,49%

CZK/£ 30.169 +0,45%

CZK/CHF 26.630 +0,61%

25. 09. 2024

0 komentářů

Zahraniční podnikatelé letos koupili 1314 českých firem. Nejvíc nakupovali Ukrajinci a Slováci

 

Obchod s firmami pozvolna nabírá na síle, ale stále se nevrátil na úroveň před covidem. Zahraniční podnikatelé v roce 2023 koupili 2 694 českých společností, což je nejvyšší počet za poslední čtyři roky, ale stále o pětinu méně, než v předpandemickém roce 2019. „Počet transakcí (1 314), které se uskutečnily v první polovině letošního roku naznačuje, že mírné oživení na trhu akvizic bude pokračovat i letos,“ říká Kateřina Klosová, předsedkyně představenstva poradenské společnosti Dun & Bradstreet, která firmám pomáhá růst a prosperovat díky síle dat, analytiky a řešeních založených na umělé inteligenci.

Loading



 

 „V posledních čtyřech letech ekonomiky celého světa procházejí turbulentním obdobím – nejprve globální pandemií, následně extrémní inflací a také válkou, která má celosvětové dopady či růstem klimatických rizik a jimi napáchaných škod. Náročné podmínky, se kterými se podnikatelé musí vyrovnávat, aby uspěli ve vysoce konkurenčním prostředí, brzdí nákupní apetit,“ doplňuje Kateřina Klosová z Dun & Bradsreet s tím, že to jsou zřejmě hlavní důvody, proč zahraniční investoři kupují výrazně méně firem než do roku 2019.

Stejně jako v předchozích letech své podnikání v ČR, co do počtu koupených firem, nejvíc posilují Ukrajinci a Slováci. S velkým odstupem následují subjekty z bývalého komunistického bloku – Maďaři, Poláci, Rumuni a Bulhaři.

Největší objem kapitálu v základním jmění koupených firem v roce 2023 ovládli vlastníci z Lucemburska (590 mil. Kč), Slovenska (471 mil, Kč) a Německa (371 mil. Kč). Ukrajinci, kteří loni koupili nejvíc firem, ovládli kapitál ve výši 133 mil. Kč. Transakce, které se uskutečnily v první polovině letošního roku nekopírují trend z loňska. Největší objem kapitálu ovládli subjekty z Kypru (2 270 mil. Kč), kteří ovládli 18 českých firem, Německa (227 mil. Kč) a Slovenska (88 mil. Kč).

Celkový objem transakcí, měřený ovládnutým základním jměním zakoupených firem v roce 2023 dosáhl 2,5 miliardy korun, zatímco za prvních šest měsíců letošního roku objem přesáhl 2,8 miliardy korun.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Daňové důsledky povodní v České republice. Jak je to u občanů, podnikatelů a firem

V obecné rovině je daňová uznatelnost škod zákonem o daních z příjmů velmi omezena. Zákon však obsahuje jisté výjimky, kdy je možno bez omezení daňově uznat škody, které souvisejí s živelní pohromou. Zákon o daních z příjmu dále upřesňuje, že mezi živelní pohromy spadají právě i povodně a záplavy.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

25. 09. 2024

Jaká jsou práva a povinnosti zaměstnance při povodni?

Povodně představují nelehkou situaci, při které může být překážkou v práci nejen zatopené pracoviště, ale i poškozená přístupová cesta nebo výpadek energií. Zaměstnanec má v tomto případě nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku. Jiný případ nastává, pokud je povodněmi postižený přímo zaměstnanec.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *