CZK/€ 25.125 -0,10%

CZK/$ 22.440 -0,65%

CZK/£ 30.033 -0,61%

CZK/CHF 26.467 -0,65%

25. 09. 2024

0 komentářů

Dva letošní vítězové mezi meme coiny – jak fungují tyto krypto mince?

 

Není pochyb o tom, že se meme coiny, které byly původně zamýšleny pouze jako vtip, staly nedílnou součástí dnešní internetové kultury. A jakožto internetový fenomén také meme coiny nutně podléhají trendům, které často mívají jepičí život. Pro řadu investorů byl proto vzestup meme mincí skutečně překvapivým zvratem, protože mnozí z nich předpokládali, že půjde o dočasnou záležitost, která zanikne společně s memy, které meme mince inspirovaly.

Loading



 

Navštívit Crypto All Stars

Americký federální rezervní systém minulou středu oznámil nový cyklus uvolňování měnové politiky, v jejímž důsledku došlo ke snížení úrokových sazeb o 0, 5 %. Pro řadu investorů i analytiků bylo takové snížení poměrně překvapivé a kombinace kontinuálního hospodářského růstu a uvolněných finančních podmínek tak potenciálně otevřela ideální scénář pro riziková aktiva. S vidinou velké říjnové býčí jízdy se tak investoři pravděpodobně začnou poohlížet po trzích s rizikovějšími aktivy, mezi které patří také kryptoměny a meme coiny.

V tomto článku vám proto přinášíme pohled na společenské pozadí meme coinů a také 2 tipy pro ty, kteří by se říjnové meme jízdy chtěli účastnit.

Psychologie za meme coiny – proč jsou tak populární?

Od vytvoření první skutečné meme mince dogecoinu (DOGE), který původně vznikl jako parodie na kryptoměny, uběhlo více než 10 let. A navzdory řadě pesimistických predikcí tento segment kryptoměn poněkud ironicky stále vzkvétá. Důvodem pro úspěch tohoto fenoménu je především jeho smysl pro nadsázku a humor, který je často navázán na některý z internetových memů.

REKLAMA

S tím souvisí také další charakteristická vlastnost meme coinů – bývají totiž navržené tak, aby si je konzumenti internetu mezi sebou přeposílali, byly masově propagovány na sociálních sítích a virálně se šířily. Z psychologického hlediska si řada členů komunity novou meme minci koupí hlavně pro to, aby se stali součástí virálního vtípku. A tak vlastně nové meme mince získávají na síle.

Podle psychologů je dalším běžným poznávacím znamením meme coinů i dojem sounáležitosti s konkrétní komunitou, protože lidé bývají často ovlivňováni činy druhých (mohou mít tedy naléhavý pocit, že pokud neinvestují jako ostatní, o něco přijdou – tzv. FOMO efekt). A právě díky komunitnímu prostředí má řada investorů pocit podpory a opory.

Ačkoli řada nově vznikajících meme projektů mívá spíše krátký život, existují i takové, které se investorům skutečně vyplatily. Příkladem může být meme coin inspirovaný memem žabáka Pepeho (PEPE), který ve světě meme coinů způsobil skutečný rozruch. Jen za posledních 12 měsíců je zhodnocení PEPE 1056 % a aktuálně se jedná o token s 28. nejvyšší tržní kapitalizací.

Navštívit Crypto All Stars

REKLAMA

DOGS bere krypto scénu útokem

Po masivním airdropu se tento token objevil na scéně poněkud nenadále teprve v srpnu, ale od té doby se na trhu poměrně výrazně prosazuje a stal se tak jedním z největších překvapení letošního roku. Ačkoli je DOGS další mincí z kategorie psích meme, rozhodně není tento černobílý psík další kopií legendárního dogecoinu. Funguje na The Open Network (TON), jehož zakladatelem je Pavel Durov, který je rovněž autorem psího maskota Spottyho. Právě obrázek v logu DOGS tento maskot inspiruje.

Spuštění tohoto meme coinu provázel airdrop tak masivní, že způsobil krátkodobý výpadek samotné mince TON – mezi více než 17 milionů uživatelů bylo totiž rozděleno okolo 81 % z celkové nabídky tokenů DOGS, což krátkodobý výpadek sítě vysvětluje. Po spuštění sice DOGS pocítil prudký sestup, nicméně dokázal se vrátit a ještě v polovině září ukázal téměř 30% nárůst a za poslední týden šlo o vzestup okolo 7,6 %.

Aktuálně si DOGS drží stabilní tržní kapitalizaci okolo 450 milionů dolarů, což není špatný výkon, uvážíme-li, že tento meme coin byl spuštěn teprve minulý měsíc.

Crypto All-Stars – meme coin s unikátním stakingovým protokolem

Další senzací mezi meme coiny by se mohl stát token $STARS projektu Crypto All Stars, který se aktuálně nachází ve své předprodejní fázi. Od svého spuštění do této meme mince investoři dokázali vložit více než 1,5 milionu dolarů – což není špatné vzhledem k tomu, že token ještě nebyl oficiálně spuštěn na burzách a předprodej běží teprve měsíc. Právě předprodej je příležitostí pro časné investory, kteří ještě před zalistováním tokenu budou moci profitovat z daleko výhodnější předprodejní ceny.

Crypto All Stars rozhodně není další meme mincí, která by kopírovala dogecoin nebo pepe. Nejzajímavější funkcí, která s tokenem $STARS přichází, je ekosystém soustředěný okolo speciální stakingové platformy MemeVault. Ta umožňuje investorům stakovat na jednom místě nejenom nativní tokeny $STARS, ale také dalších top 11 meme mincí na trhu jako dogecoin, pepe, floki, mog, milady, brett, turbo a další. MemeVault je tedy takový stakingový hub typu „vše v jednom” pro ty nejnadšenější meme obchodníky.

Nicméně Crypto All Stars zaujme i štědrými odměnami za staking – aktuální roční APY se nyní pohybuje na 931 %, nicméně tato sazba se bude postupně snižovat vlivem toho, jak se do stakingu postupně bude zapojovat stále více uživatelů. Je proto zřejmé, že nejvyšší výnosy si budou užívat skutečně ti, kteří se do předprodeje zapojí co nejdříve.

Závěr

Mohl by se tedy token $STARS stát dalším klenotem v pomyslné meme šperkovnici? S jistotou to ukáže teprve čas, nicméně meme coiny jako DOGS nebo PEPE už ukázaly, že trh s kryptoměnami má stále prostor, ve kterém mohou průlomové meme projekty raketově zvyšovat svou hodnotu. Díky unikátnímu přístupu ke stakingu má však Crypto All-Stars skutečný potenciál se k raketově rostoucím meme mincím přidat.

Před jakoukoli investicí do kryptoměn si vždy proveďte pečlivý průzkum a o vybraném projektu si zjistěte maximum informací.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *