CZK/€ 25.180 +0,10%

CZK/$ 22.495 -0,23%

CZK/£ 30.147 -0,13%

CZK/CHF 26.670 -0,14%

30. 09. 2024

0 komentářů

Letní horka uspala i bankovní trh

 

Bilanční suma bankovního sektoru se v srpnu zvýšila jen mírně o 0,1 % a ukončila prázdninové období na hodnotě 10 698 mld. Kč. Za zpomalením meziměsíčního tempa růstu stojí snížení objemu úvěrů a ostatních pohledávek za úvěrovými institucemi (-18 mld. Kč. m/m) a nižší růst objemu dluhových cenných papírů v držení bank (+19 mld. Kč m/m) stejně jako úvěrů za klienty (+5 mld. Kč m/m). Meziroční tempo růstu celkových aktiv také lehce ubralo na 5,9 %.

Loading



 

Celkový objem vkladů v srpnu stagnoval na hodnotě 7338 mld. Kč. V meziročním srovnání tempo růstu vkladů lehce zrychlilo na 6,6 %. Do srpnového vývoje zasáhly vklady vládních institucí, které vzrostly o 25 mld. Kč m/m. Bez tohoto vlivu by celkové vklady ve srovnání s předchozím měsícem dokonce poklesly o 0,4 %. Nefinanční podniky v srpnu snížily zůstatky svých účtů o 34 mld. Kč a také na vkladech nerezidentů ubylo zhruba 6 mld. Kč. Vklady obyvatelstva vzrostly stejnou měrou jako v červenci (+15 mld. Kč. m/m).

I celkové úvěry si vzaly v srpnu oddechový čas, když vzrostly jen mírně o 0,1 % m/m na konečných 4494 mld. Kč. V meziročním srovnání tak tempo růstu úvěrů lehce zpomalilo na 5,5 %. Růst v srpnu udržely jen úvěry obyvatelstvu (+10 mld. Kč m/m), úvěry firemní poklesly o 5 mld. Kč m/m. V nové produkci úvěrů se však stále daří oběma segmentům. Firmy načerpaly v srpnu lehce přes 49 mld. Kč čistě nových úvěrů s mírnou převahou úvěrů korunových (+25,8 mld. Kč). Dosavadní produkce nových firemních úvěrů v objemu 389 mld. Kč nyní převyšuje tu loňskou o necelých 18 %.

Nové hypotéky dosáhly v srpnu podle očekávání nejvyšší letošní hodnoty 24,8 mld. Kč. Od počátku roku tak bylo poskytnuto 133 mld. Kč nových hypoték, což je o 99 % více než vloni. Ve zbývajících měsících roku předpokládáme mírné zpomalení tempa růstu hypoték v souvislosti se změnami podmínek předčasného splácení, které vešly v platnost s novelou zákona o spotřebitelském úvěru v září letošního roku. Nové spotřebitelské úvěry od počátku roku udržují velice stabilní tempo růstu. V srpnu jich bylo poskytnuto 11,4 mld. Kč. V souhrnu se letos jedná již o objem 89,5 mld. Kč, což je o 31 % více než vloni.

Autor: Lenka Kalivodová, analytička Raiffeisenbank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

V žebříčku finančního zdraví domácností se Česku daří stoupat, protože se jinde situace zhoršuje

Zatímco vloni Česku v pilíři Finančního zdraví patřila 12. příčka, letos jsme se posunuli na 9. místo v EU. Podle zjištění Indexu prosperity a finančního zdraví to však nebylo způsobeno výrazným zlepšením napříč sledovanými indikátory, ale spíše zhoršením států, které byly ještě v loňském ročníku před ČR. […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 08. 2024

Investování s pozitivním vlivem – adaptace na změnu klimatu a transformace v měnícím se světě

Rizika spojená se změnou klimatu mají dopad na naši společnost, narušují potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, vodní systémy a pobřežní oblasti. Zvyšování hladiny moří, rozsáhlé požáry a narušení dodavatelského řetězce způsobené drsnějšími a častějšími nepříznivými povětrnostními jevy jsou jen některé příklady těchto rizik.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

19. 08. 2024

USA jsou v režimu fiskální dominance. Co to znamená pro investory?

Americká ekonomika se zdá být výrazně méně ovlivnitelná vyššími úrokovými sazbami v současném hospodářském cyklu. To potenciálně implikuje, že i následné snižování úrokových sazeb pozbude velkých účinků. Tento jev lze vysvětlit tím, že Spojené státy jsou nyní v režimu fiskální dominance. Tento režim nastává, když veřejný dluh […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *