CZK/€ 25.275 +0,38%

CZK/$ 22.810 +1,38%

CZK/£ 30.389 +0,80%

CZK/CHF 26.907 +0,88%

01. 10. 2024

0 komentářů

Česká ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí o 0,4 %

 

Podle dnes zveřejněných zpřesněných údajů vzrostl HDP ve druhém čtvrtletí mezikvartálně o 0,4 % (původně to bylo o 0,3 %), a to především díky vyšším investicím a spotřebě vládního sektoru, kterým sekundoval zahraniční obchod a ve velmi malé míře i spotřeba domácností.

Loading



 

Právě pomalý růst spotřeby českých domácností je tak trochu překvapením. Předpokládalo se, že po odeznění vysoké inflace se reálná finanční situace domácností začne rychleji zlepšovat, což se ovšem neděje. Reálný příjem domácností přepočtený na obyvatele fakticky ve druhém čtvrtletí poklesl o 0,1 %.

Reálné výdaje tohoto sektoru sice mírně narostly, ale o žádném boomu spotřeby se hovořit vlastně nedá. Zvlášť když domácnosti dál udržují nadstandardní míru úspor a do nákupů především zboží střednědobého a dlouhodobého charakteru – tzn. aut, nábytku atp. – se rozhodně nehrnou.

Rezervovanost v utrácení pramení nejenom z obav, respektive ve snaze mít dostatečné rezervy na případné zhoršení situace, ale také v důsledku rozdílné schopnosti spořit, a tedy následně i nerovnoměrného rozložení těchto úspor.

Aktuální podrobné údaje za jednotlivé skupiny obyvatel sice nemáme k dispozici, ale třeba z našich vlastních průzkumů vyplývá, že stranou si dát měsíčně alespoň dva tisíce nezvládá necelá polovina obyvatel ČR.

REKLAMA

Z dalších podrobných dnes zveřejněných výsledků stojí za pozornost třeba mírné snížení míry investic nefinančních podniků, což už naznačovala dřívější data.

Firmy se do investic v nejistém čase nehrnou, a když už investují, tak jde o dopravní prostředky spíše než o technologie. Pozitivní výsledek to z pohledu dalšího růstu ekonomiky rozhodně není. Ziskovost si přitom udržují na evropské poměry stále velmi dobrou.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Čínské akcie po vládní podpoře neskutečně rostou

Nemovitostní krize, slabé spotřebitelské výdaje, deflace, stárnutí populace, zátahy režimu proti byznysmenům, geopolitické napětí, riziko nových cel ze strany USA… Vše rázem zapomenuto. Čínské akcie mají za sebou nejlepší týden od roku 2008 a i do tohoto vstoupily velkolepě. Podle amerických miliardářů i bank Goldman Sachs či […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *