CZK/€ 25.310 +0,14%

CZK/$ 22.867 +0,25%

CZK/£ 30.385 -0,01%

CZK/CHF 26.940 +0,12%

02. 10. 2024

0 komentářů

Zahraniční pracovníci se mohou od ledna firmám prodražit až o miliony měsíčně

 

Od ledna 2025 se změní pravidla pro mzdy zahraničních pracovníků v Česku. Zodpovědná ministerstva, tedy MPSV, MZV, MPO a MV ČR se již předběžně dohodla na úpravě mzdového kritéria v Programu kvalifikovaný zaměstnanec, a to nahrazení minima ve výši 1,2násobku zaručené mzdy, která bude od 1. ledna zrušena, novým kritériem ve výši 1,4násobku minimální mzdy. Od ledna se navíc minimální mzda výrazně navýší o 1900 Kč.

Loading



 

Pro splnění podmínek Programu by tak firmy musely nabídnout cizincům mzdu od 29 120 Kč hrubého (bez příplatků např. za směnný provoz), což je výrazný nárůst oproti současným mzdám. Firmy také musí samozřejmě navýšit mzdy i českým zaměstnancům. Tento krok může mít negativní dopad na podniky, protože s těmito náklady navíc od ledna vůbec nepočítají.

Většina výrobních firem se v současné době pohybuje v garantovaných základech mezd mezi 23 000 až 26 000 Kč a pokud by se základy měly skokově dostat na 29 120 Kč, bylo by to pro ně naprosto likvidační. Navíc s tím vůbec nepočítají, nemají toto navýšení v budgetech, ani o tom neví. Týkalo by se to samozřejmě všech jejich zaměstnanců,“ říká Gabriela Hrbáčková, ředitelka personální agentury Hofmann Personal.

Pro představu přidáváme příklad: společnost, která zaměstnává 1 500 zaměstnanců a z toho přivezla 200 cizinců přes Program kvalifikovaný zaměstnanec, má nyní základní mzdu ve výši 24 500 Kč. Od ledna by musela všem zaměstnancům navýšit základní mzdu na 29 120 Kč.  Navýšení o 4 620 Kč pro 1500 zaměstnanců znamená náklad 6 930 000 Kč. Po započítaní sociálního a zdravotního pojištění se roční mzdové náklady zvýší o 111 268 080 Kč.

Aktuálně chystaná změna se týká pravidel vládního programu Kvalifikovaný zaměstnanec, přes který do Česka za prací míří tisíce cizinců. Ti zde pracují například jako řidiči, skladníci nebo obsluhují stroje v průmyslových závodech. Na trhu je dlouhodobě nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců, ale i další pracovní síly, kterou výrobní, logistické, potravinářské, subdodavatelské řetězce v automotive, zpracovatelské společnosti a další nahrazují právě zahraničními pracovníky. Pro provoz, výrobu a celkový chod firmy, jsou tyto zaměstnanci naprosto klíčoví.

REKLAMA

Gabriela Hrbáčková dále dodává: „Pokud by se opravdu takto radikálně navýšilo mzdové kritérium pro pracující cizince, bude to z velké míry znamenat konec Programu kvalifikovaný zaměstnanec. Přitom program je nyní jediná možnost pro firmu nabírat větší počet zahraničních pracovníků a dodržovat všechny legální postupy.“

Další bariéra pro firmy

„Účastníci programu Kvalifikovaný zaměstnanec jsou navíc prověření zaměstnavatelé, kteří musí plnit přísné podmínky. Patří mezi ně například bezdlužnost, doložená historie podnikání v ČR, závazek spolupráce s integračním centrem nebo absence pokut za nelegální zaměstnávání nebo porušování pracovně-právních předpisů. Rozhodně neplatí, že cizinci jsou levná pracovní síla. Naopak legální zaměstnávání cizinců je objektivně dražší než zaměstnávání domácích pracovníků a firmy, které cizince zaměstnávají investují nemalé prostředky do jejich integrace,“ uzavírá Gabriela Hrbáčková.

Dotčená ministerstva jsou nakonec otevřená jednání, která budou probíhat v tomto a příštím týdnu. Zaměstnavatelé pevně doufají, že dané kritérium z programu úplně vypadne nebo se alespoň výrazně sníží. Jednoznačně dobrým krokem je výrazné navýšení minimální mzdy, která dlouhá léta byla podhodnocená. Nyní se však bude výrazně navyšovat každý rok, a to samo o sobě by mělo stačit.

Navíc legální zaměstnávání cizinců jednoznačně pomáhá státní kase, pokud se stane, že firmy nebudou moci nabírat zaměstnance, ohrozí své výroby, tak může dojít i k přesunu do jiných zemí, což naší ekonomice vůbec nepomůže.  Strategie státu podporovat společnosti s vysokou přidanou hodnotou samozřejmě dává velký smysl, ale nemůže to být na úkor společností, které již v České republice léta podnikají a jsou v jiných oborech.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *