CZK/€ 25.350 +0,16%

CZK/$ 22.968 +0,44%

CZK/£ 30.101 -0,94%

CZK/CHF 27.007 +0,25%

03. 10. 2024

0 komentářů

Blízký východ, ropa a americké prezidentské volby

 

A je to tu znovu – napětí na Blízkém východě eskaluje. Na vojenskou operaci izraelské armády proti teroristickému hnutí Hizballáh zareagoval Írán masivním raketovým útokem na Izrael. Na trzích došlo k očekávané reakci – cena ropy přidala přibližně 5 % a posunula se nad 75 dolarů za barel. Jakožto bezpečnému přístavu se daří také dolaru, naopak pod viditelným tlakem jsou středoevropské měny, včetně české koruny.

Loading



 

Izrael v reakci na íránský útok slíbil odvetná opatření, a právě jejich rozsah a razance bude určující pro další vývoj na trzích. Výrazným vyostřením by byl útok na íránský jaderný program nebo ropnou infrastrukturu. Připomeňme, že Írán je sedmým největším těžařem na světě a v posledních letech se mu velmi daří navyšovat produkci a exporty. Od nástupu Bidenovy administrativy se díky rozvolnění sankcí íránská těžba zdvojnásobila až k aktuálním 4 mil. barelů denně.

Dopad izraelského útoku na ropný trh by byl tudíž významnější než v minulosti. Cenu ropy mohou navíc ovlivnit i technické faktory. Poprvé v historii je totiž globální ropný trh tzv. přeprodaný – převažují krátké spekulativní pozice (sázky na pokles ceny) nad těmi dlouhými (spekulace na růst cen). Za těchto okolností je trh velmi citlivý na výraznější fundamentální impulsy a cenový růst je typicky zesílen vlnou uzavírání krátkých spekulativních pozic.

Eskalace napětí v rámci íránsko-izraelského konfliktu může ovlivnit i americké prezidentské volby. Tamní domácnosti jsou totiž zvláště senzitivní na vývoj ceny benzinu a případnou drahotu si typicky spojují s vládnoucí administrativou. Výrazně vyšší ceny ropy a pohonných hmot by proto mohly být divokou kartou v rámci vrcholící volební kampaně. Čím razantnější bude izraelská odpověď vůči Íránu (a dopad na tržní vývoj), tím větší povzbuzení pro šance Donalda Trumpa na zvolení prezidentem.

Autor: Dominik Rusinko, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Čínské akcie po vládní podpoře neskutečně rostou

Nemovitostní krize, slabé spotřebitelské výdaje, deflace, stárnutí populace, zátahy režimu proti byznysmenům, geopolitické napětí, riziko nových cel ze strany USA… Vše rázem zapomenuto. Čínské akcie mají za sebou nejlepší týden od roku 2008 a i do tohoto vstoupily velkolepě. Podle amerických miliardářů i bank Goldman Sachs či […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 09. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *