CZK/€ 25.350 +0,16%

CZK/$ 22.968 +0,44%

CZK/£ 30.101 -0,94%

CZK/CHF 27.007 +0,25%

03. 10. 2024

0 komentářů

ČSOB s Policií ČR radí seniorům, jak se bránit kyberpodvodníkům

 

ČSOB společně s Policií ČR proškolila v oblasti finanční gramotnosti a kybernetické bezpečnosti už bezmála 600 tisíc lidí. V poslední době se vzdělávací akce více zaměřují na seniory, na které se kyberzločinci soustřeďují. Jedna z přednášek o taktice kyberútočníků a obraně proti jejich aktivitám se koná 3. října v pražském sídle ČSOB v rámci Setkání ambasadorů klubu Senzačních Seniorů (SenSen).

Loading



 

„Záleží nám na všech našich klientech, pro které jsme spolehlivým a bezpečným partnerem ve světě financí. Svůj běžný účet u nás má víc než půl milionu lidí v důchodovém věku. Právě na seniory ale často míří i útoky kyberzločinců Volačů a Klikačů. Ve spolupráci s policií se proto edukaci seniorů intenzivně věnujeme a budeme v tom i nadále pokračovat,“ uvádí Aleš Blažek, generální ředitel ČSOB.

K častým druhům kyberútoků na seniory patří podvodné zprávy skryté pod romantickými nabídkami k seznámení, poskytováním zdravotní péče nebo výhodnými bazarovými prodeji. Cílem zločinců je vylákat co nejvíce osobních údajů potřebných ke zcizení peněz z účtu. „V případě překvapivé žádosti o sdílení osobních údajů a vyplňování formulářů se vždy se vyplatí získat čas a celou věc si v klidu rozmyslet. Buďte obezřetní a nebojte se klást zvídavé otázky. Zatímco zázračné výdělky, investice a výhry v loteriích neexistují, podvodníků je čím dál více a s jejich podfuky se může setkat každý z nás,“ upozorňuje Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB.

V případě pochybností mohou klienti ČSOB kdykoli volat na bezplatnou Linku pro hlášení internetových podvodů 499 900 010.

Školení seniorů v kyberbezpečnosti se letos konala v Mladé Boleslavi, Praze, Teplicích, Mostu, Hradci Králové či ve Zlíně a další budou následovat. V ČSOB připravujeme i sérií přednášek v oblasti kybernetické bezpečnosti pro pracovníky Českých pošt, aby i oni mohli edukovat seniory na poštovních přepážkách.

REKLAMA

Spolu se zmíněnými akcemi pro seniory už ČSOB s Policií ČR proškolily v oblasti kybernetické bezpečnosti téměř 600 tisíc lidí. ČSOB vedle toho uchránila klientům před kyberzločinci v letošním prvním pololetí 1,9 miliardy Kč a vloni 3,2 miliardy Kč.

Jdeme seniorům naproti

Pro klienty ve věku 65 let a více má ČSOB zvýhodněné účty s řadou služeb zdarma. Neplatí se za platební příkazy nebo zadání trvalé platby na poště ani na pobočce. Jednou měsíčně lze využít bezplatnou donášku peněz domů. Hotovost lze bezplatně vybírat na poště nebo z bankomatu. Samozřejmostí je platební karta, bankovnictví v mobilu nebo počítači. K platební kartě rádi sjednáme pojištění pro případ ztráty nebo odcizení. Pojištění internetových rizik zajistí seniorům bezpečnost na internetu.

ČSOB poskytuje s Českou poštou nejdostupnější síť bankovních poboček. Na infolince rozpoznáme, že volá klient ve věku 70 a více let a přepojíme ho na tým operátorů speciálně vyškolených pro komunikaci se seniory. V roce 2023 odbavili odborníci z call centra na této lince 79 tisíc hovorů.

Senioři na internetových stránkách ČSOB naleznou příručku Průvodce seniora světem financí a také sekci „Pro důchod s úsměvem“. Ve spolupráci s organizací Sue Ryder banka provozuje poradenský portál www.neztratitsevestari.cz, jehož posláním je podpora seniorů a jejich blízkých. Pokračuje i spolupráce s neziskovou organizací SeniorOn nebo mobilními hospici.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

V žebříčku finančního zdraví domácností se Česku daří stoupat, protože se jinde situace zhoršuje

Zatímco vloni Česku v pilíři Finančního zdraví patřila 12. příčka, letos jsme se posunuli na 9. místo v EU. Podle zjištění Indexu prosperity a finančního zdraví to však nebylo způsobeno výrazným zlepšením napříč sledovanými indikátory, ale spíše zhoršením států, které byly ještě v loňském ročníku před ČR. […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

21. 08. 2024

Investování s pozitivním vlivem – adaptace na změnu klimatu a transformace v měnícím se světě

Rizika spojená se změnou klimatu mají dopad na naši společnost, narušují potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, vodní systémy a pobřežní oblasti. Zvyšování hladiny moří, rozsáhlé požáry a narušení dodavatelského řetězce způsobené drsnějšími a častějšími nepříznivými povětrnostními jevy jsou jen některé příklady těchto rizik.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

19. 08. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *