CZK/€ 25.345 -0,02%

CZK/$ 23.082 +0,43%

CZK/£ 30.199 -0,20%

CZK/CHF 27.001 +0,07%

07. 10. 2024

0 komentářů

Bytová výstavba v útlumu… s výjimkou Prahy

 

Silný růst stavebnictví, který přinesly červencové výsledky, se už v srpnu neopakoval. Srpen byl ve znamení korekce, která meziroční výsledky stavebnictví srazila ke kladné nule. Příznivější je opět situace v inženýrském stavitelství, kterému se daří díky pokračujícím veřejným zakázkám v oblasti dopravní infrastruktury. Hůře je na tom pozemní stavitelství, které se stále nachází hluboko pod úrovní roku 2019.

Loading



 

Situace se nezlepšuje ani u bytové výstavby, která je celkově stále na sestupném trendu. Meziročně se v srpnu začalo stavět o 11,3 % bytů méně, od začátku roku pokles dosáhl necelých šesti procent. Situace v jednotlivých regionech je ovšem velmi rozdílná. Oživení výstavby zažívá Praha, kde se letos už začalo stavět necelých pět tisíc bytů, což znamená nárůst téměř o polovinu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Je to ovšem také nejvíce nenasycený trh s nejvyššími cenami v ČR, a tedy současně i s nejnižší dostupností bydlení. Co čekat dál? Pozemní stavitelství bude v důsledku útlumu v oblasti komerční výstavby srážet výsledky celého odvětví nejspíše i v dalších měsících.

Boom výstavby bytů v Praze mohou časem následovat i další silné regiony, avšak je otázkou, nakolik jsou a budou výsledky ovlivněny problémy spojenými se stavebním řízením. Jde totiž o to, jak moc jsou čísla ovlivněna „předzásobením“ se razítky, což lze jen těžko od stolu odhadovat.

Autor: Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

V návratnosti investic by nyní měly hrát prim evropské a americké akcie

Čtvrtému čtvrtletí budou vévodit debaty o tempu snižování sazeb a nadcházejících amerických volbách, které se konají 5. listopadu. Po posledních dvou cyklech z let 2000 a 2007 jsou investoři přesvědčení, že i tento cyklus snižování sazeb s sebou přinese začátek recese. Pokud však hledáme vodítka do budoucna, nesmíme se ohlížet […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *