CZK/€ 25.345 -0,02%

CZK/$ 23.082 +0,43%

CZK/£ 30.199 -0,20%

CZK/CHF 27.001 +0,07%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024

0 komentářů

V návratnosti investic by nyní měly hrát prim evropské a americké akcie

 

Čtvrtému čtvrtletí budou vévodit debaty o tempu snižování sazeb a nadcházejících amerických volbách, které se konají 5. listopadu. Po posledních dvou cyklech z let 2000 a 2007 jsou investoři přesvědčení, že i tento cyklus snižování sazeb s sebou přinese začátek recese. Pokud však hledáme vodítka do budoucna, nesmíme se ohlížet jen do nedávné minulosti.

Loading



 

Ano, současné nacenění vývoje základní sazby Fedu v příštích 12 měsících víceméně odpovídá předchozím cyklům snižování sazeb kvůli recesi. Ale pokud je očistíme o míru inflace, zdá se, že půjde spíš o posun na nižší úroveň kvůli nižším inflačním tlakům. Navíc snižování sazeb akciím v minulosti obvykle prospívalo, výjimkami byly pouze cykly z let 1973, 2000 a 2007. Pokles sazeb sice pro investory představuje důležitý signál, my jsme však přesvědčení, že by se neměli nechat strhnout a raději přemýšleli nad tím, zda mají správné složení portfolia, které odpovídá poklesu základní sazby Fedu.

Letošní americké volby jsou pravděpodobně nejdůležitějšími volbami moderní doby. Rozštěpení americké politiky dosáhlo vrcholu a výsledek voleb se odrazí jak na ekonomice, tak na finančních trzích. Při pohledu na pravděpodobné scénáře by bylo z hlediska hospodářské aktivity patrně nejhorší patové vítězství Harrisové (sice usedne na prezidentský stolec, ale nezíská převahu v Senátu).

V takovém případě lze očekávat utlumení fiskálních impulzů, protože v zablokovaném Kongresu bude v nadcházejících letech obtížné protlačit cokoli kromě přímých vládních nařízení. Dalším scénářem je drtivé vítězství Trumpa, kdy Republikáni získají obě komory Kongresu. To by mělo nepochybně pozitivní dopad na evropský zbrojní průmysl, ale patrně negativní dopad na technologie a rozvojové trhy kvůli Trumpovým vysokým celním tarifům.

Ale ještě je tady možnost patového vítězství Trumpa, který sice získá post prezidenta a Republikáni ovládnou Senát, ale nepodaří se jim ovládnout Sněmovnu reprezentantů. V tomto scénáři je úplně všechno – zablokovaný Kongres, úbytek fiskálních impulzů a ještě nová vysoká cla.

Alokace investic

Každý investor alokuje své investice jinak, protože každý preferuje jiné riziko a má jiné cíle v oblasti návratnosti. Chceme-li se však zbavit lidské předpojatosti, může se hodit obecnější pohled na alokaci aktiv na základě statistiky. Současný režim je v podstatě stejný jako ve 3. čtvrtletí, tedy klidný index turbulence a inflace dosud nad cílovou 2% hladinou. Na základě podobných období od roku 2007 se dá spočítat návratnost různých typů klíčových aktiv v přepočtu na rok, což může investorům prozradit, jak si tato aktiva v minulosti vedla při podobném režimu.

Typ aktiv Průměrná roční návratnost (v %)
Evropské akcie 16,4
Americké akcie 15,8
Akcie rozvojových trhů 11,8
Evropské vládní dluhopisy 3,6
Evropské korporátní dluhopisy 6,3
Komodity 4,5
Peněžní ekvivalenty 1,6

Hodnoty průměrné roční návratnosti představují návratnost v přepočtu na rok v obdobích s klidným prostředím bez turbulencí a s inflací nad cílovou 2% hladinou ECB od května 2007. Tyto informace představují objektivní fakta, která mají investorům pomoci při rozhodování o alokaci aktiv. Dobré výsledky z minulosti ovšem nejsou zárukou dobrých výsledků do budoucna.

Autor: Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Jak vypadá pažská buza v očích mezinárodního investora?

V posledních letech se stále více českých investorů zaměřuje na zahraniční akciové trhy, jako jsou ty v USA nebo západní Evropě, přičemž často přehlížejí možnosti, které nabízí domácí Burza cenných papírů Praha (BCPP). Zatímco globální společnosti jako Apple, Tesla nebo Amazon přitahují pozornost svou dynamikou a růstem, […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 10. 2024

Problémy evropských automobilek se rozšiřují, nově o Stellantis a Aston Martin

Automobilový průmysl v Evropě prochází náročným obdobím, což dokazují nedávná oznámení společností Stellantis a Aston Martin. Stellantis, tradiční gigant s bohatým portfoliem značek, jako jsou Peugeot, Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Jeep, Opel, Dodge a další, spolu s Aston Martin, oznámili 30. září 2024 očekávaný výrazný pokles budoucích […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *