CZK/€ 25.315 -0,12%

CZK/$ 23.052 -0,13%

CZK/£ 30.214 +0,05%

CZK/CHF 26.893 -0,40%

08. 10. 2024

0 komentářů

Rekordní září na úřadech práce

 

Letošní září bylo snad nejrušnějším podzimním měsícem za posledních osm let. Na úřadech práce se nově přihlásilo téměř 53 lidí bez práce. I když část lidí z evidence naopak odešla poté, co si našli práci, počet nezaměstnaných v tomto měsíci vzrostl. A s ním také míra nezaměstnanosti, která dosáhla rovněž nejvyšší zářijové hodnoty za posledních osm let, a sice 3,9 %.

Loading



 

Ačkoliv velká část lidí dokáže práci poměrně rychle znovu najít, nezaměstnanost v ČR velmi pozvolna už zhruba rok narůstá s tím, jak firmy především v průmyslu snižují počty svých zaměstnanců. Vzhledem k tomu, jak letos poklesla obliba předčasných důchodů, je propouštění přece jen v celkových číslech více vidět.

Vzhledem k tomu, že ekonomický růst je velmi pomalý na to, aby rychle vytvářel nová pracovní místa, bude nezaměstnanost narůstat i ve zbytku letošního roku. Samozřejmě zafunguje i sezónnost, takže se v prosinci nezaměstnanost nejspíš přehoupne přes hranici čtyř procent.

Stále bude platit, že nezaměstnanost je tam, kde nová pracovní místa nejsou, respektive nevznikají v dostatečném počtu. Platí to pro severní Čechy a Moravu už několik desítek let, takže nejde o nic překvapivého. Naopak nejvíce volných míst je tam, kde je nejméně lidí bez práce a současně i nejdražší bydlení, tzn. v Praze.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

V návratnosti investic by nyní měly hrát prim evropské a americké akcie

Čtvrtému čtvrtletí budou vévodit debaty o tempu snižování sazeb a nadcházejících amerických volbách, které se konají 5. listopadu. Po posledních dvou cyklech z let 2000 a 2007 jsou investoři přesvědčení, že i tento cyklus snižování sazeb s sebou přinese začátek recese. Pokud však hledáme vodítka do budoucna, nesmíme se ohlížet […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *