CZK/€ 25.350 +0,14%

CZK/$ 23.135 +0,36%

CZK/£ 30.273 +0,19%

CZK/CHF 26.975 +0,30%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 10. 2024

0 komentářů

Zprostředkování pojištění čeká malé zemětřesení

 

Poskytovatelé zboží a služeb, kteří budou svým zákazníkům nabízet možnost pojištění, mohou nově podléhat zákonu o distribuci pojištění a zajištění. Soudní dvůr Evropské unie totiž aktuálně rozhodl, že pod pojem „zprostředkovatel pojištění“ spadá právnická osoba, která svým zákazníkům nabízí, aby se účastnili skupinového pojištění, které předem uzavřela s pojišťovnou, přičemž tato účast zakládá na straně zákazníků nárok na pojistná plnění. A za tuto činnost právnická osoba obdrží odměnu, zpravidla od zákazníka nebo pojišťovny. Co to bude nově pro poskytovatele příslušných služeb či zboží znamenat?

Loading



 

Na základě tohoto rozhodnutí je projednávána novela zákona o distribuci pojištění a zajištění (ZDPZ), která by měla být účinná do šesti měsíců od vyhlášení zákona. Dle dostupných informací byl návrh zákona schválen Poslaneckou sněmovnou 18. září 2024 a nyní pokračuje v dalším legislativním procesu.

Nově se tak práva a povinnosti pojišťovacích zprostředkovatelů budou týkat i těch, kteří (jako pojistník) svým zákazníkům nabízí účast na pojištění, které předem uzavřeli s pojišťovnou. Tedy i například mnohých zasilatelů, dopravců či rejdařů, kteří vedle přepravy samotné nabízí svým zákazníkům i možnost se pojistit zpravidla z titulu takzvaného zbožového pojištění, nebo mnohých leasingových společností, které současně, za určitých podmínek, nabízejí takzvané pojištění povinného ručení vozidel, či prodejců zboží nabízejících pojištění prodloužené záruky elektroniky a podobně (často označováno jako takzvané skupinové pojištění, flotilové pojištění a podobně).

V souladu se shora uvedeným rozsudkem navrhovaná úprava stanoví, že pojistníci provádějící tuto činnost musí dodržovat pravidla uvedená v příslušné směrnici EU a příslušném zákoně. Budou tedy muset získat patřičné povolení, dodržovat interní pravidla, mít odbornou způsobilost a splňovat povinnosti týkající se informací a jednání. Tito pojistníci budou evidováni v registru vedeném Českou národní bankou, která bude v dané oblasti ve vztahu k nim také dohledovým orgánem.

Bude tedy třeba, aby u podnikatelů, kteří tímto způsobem budou pojištění zprostředkovávat, příslušní zaměstnanci a odpovědné osoby splňovali podmínky odborné způsobilosti podle ZDPZ. Těmi jsou kromě dosažení určité úrovně vzdělání také získání odborných znalostí a dovedností pro distribuci pojištění doložené osvědčením o úspěšném vykonání odborné zkoušky nebo osvědčením o absolvování vhodného vzdělávání nebo vhodné praxe. Tuto zkoušku zajišťuje Česká národní banka ve spolupráci s Ministerstvem financí. Podnikatelé si také budou muset obstarat povolení pro výkon dané činnosti a registraci u ČNB.

REKLAMA

Co se týče subjektů již v daném odvětví pojištění činných, budou mít podle důvodové zprávy možnost si do dvou let od účinnosti novely vzdělání a další podmínky doplnit. Mimo odpovědnosti za pečlivé sjednání pojištění a za škodu vzniklou jeho nepečlivým sjednáním pak zákon stanoví i veřejnoprávní sankce za nedodržení těch závažnějších povinností. Zde hrozí pokuta až do výše 10 milionů korun.

Autorka: Alice Kubová Bártková, advokátka z poradenské společnosti Rödl & Partner

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Prospějí nižší sazby celému akciovému trhu?

Při pohledu na globální akciový trh vidíme, že se ve třetím čtvrtletí pár věcí změnilo. Došlo k menší rotaci prostředků z cyklických do defenzivních sektorů, protože někteří investoři vyhodnotili červencový propad technologických akcií a dočasné zvýšení volatility v srpnu jako předzvěst toho, že se situace ještě zhorší. Širší americký akciový […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 10. 2024

Krypto trhy se zotavují po zprávách o čínských stimulech a posledním Trumpově meetingu

Kryptoměnové trhy zaznamenaly prudký propad na začátku minulého týdne, kdy celková tržní kapitalizace klesla až o 10 %, což bylo způsobeno rostoucím napětím na Blízkém východě, které negativně ovlivnilo riziková aktiva. Bitcoin konkrétně klesl pod hranici 60 000 dolarů, čímž prakticky smazal zisky z předchozích dvou týdnů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *