CZK/€ 25.350 +0,14%

CZK/$ 23.135 +0,36%

CZK/£ 30.273 +0,19%

CZK/CHF 26.975 +0,30%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 10. 2024

0 komentářů

Prospějí nižší sazby celému akciovému trhu?

 

Při pohledu na globální akciový trh vidíme, že se ve třetím čtvrtletí pár věcí změnilo. Došlo k menší rotaci prostředků z cyklických do defenzivních sektorů, protože někteří investoři vyhodnotili červencový propad technologických akcií a dočasné zvýšení volatility v srpnu jako předzvěst toho, že se situace ještě zhorší. Širší americký akciový trh, definovaný S&P 500 indexem přepočteným na stejný základ, začal podávat lepší výkon než index S&P 500 jako takový.

Loading



 

Na širším trhu tak patrně naleznete zajímavější příležitosti než mezi firmami z Velké sedmy. Nižší úrokové sazby a hladké přistání by znamenaly, že všechno posílí, takže by si začal lépe vést zbytek trhu. V poslední době byly nejsilnějšími sektory nemovitosti a veřejné služby, protože právě od nich investoři očekávají, že si v prostředí s klesajícími úrokovými sazbami povedou dobře.

Při pohledu na své tematické koše vidíme stále stejné trendy. I v letošním roce je nejúspěšnější Obrana a zbytek pomyslných stupňů vítězů obsadily Nové biotechnologie a Megakorporace. Vše, co souvisí se zelenou transformací, se letos propadlo, a také pro příští rok se jedná spíše o pochybnou sázku. Nižší úrokové sazby sice mohou zeleným akciím prospět, ale je třeba si uvědomit, co hrozí, pokud by americké volby vyhrál Trump. Zelená transformace totiž patří spolu s obranou mezi témata nejcitlivější na výsledek amerických listopadových voleb.

Náš pohled na akcie napříč zeměpisnými oblastmi a sektory na základě očekáváných dlouhodobých výnosů se od minula příliš nezměnil. I nadále je nejsilnější americký akciový trh, ale ten evropský je přitažlivější, protože je prostě levnější. Ve třetím čtvrtletí došlo k nárůstu očekávaných výnosů v energetice, protože se propadly ceny ropy, takže sektor navzdory slabým růstovým výhledům vypadá velmi atraktivně. Také další sektory, jako zdravotnictví, finance a komunikační služby, hledí do budoucna optimisticky. Veřejné služby a reality mají navzdory svému comebacku pořád nejslabší fundamenty a jsou to jediné sektory, které v čistém vyjádření získávají kapitál od akcionářů.

Akcie

Regiony Názor Saxo

 

Významné faktory
USA Neutrální Robustní výnosnost do budoucna, téma AI, silné momentum
Evropa Preferujeme Přecenění kvůli obnovenému růstu, pokles sazby ECB, spekulace na hodnotu
Japonsko Neutrální Otočka BOJ ukončila obchodování se slabým JPY
Rozvojové trhy Spíše ne Slabost čínského soukromého sektoru, realitní krize přetrvává

 

Sektory Názor Saxo

 

Významné faktory
Energetika Preferujeme Nejatraktivnější hodnota, investoři sektor nemají rádi
Materiály Neutrální Vysoké vstupní náklady a neustálé problémy s růstem
Průmyslové firmy Spíše ne Chybí obecnější kvalita, problémy se vstupními náklady
Spotřební zboží volné Neutrální Přetrvávají nepříznivé faktory, ale nižší úroková sazba je pozitivní
Rychloobrátkové zboží Neutrální Ještě řeší zvýšení profitability po odeznění inflace
Zdravotnictví Preferujeme Nejvyšší očekávaný budoucí růst v oblasti obezity a onkologie
Finance Preferujeme Atraktivní čisté úrokové marže a rostoucí objemy úvěrů
Informační technologie Neutrální Nejvyšší momentum, stoupající výnosnost a značný růst
Komunikační služby Preferujeme Stabilní výhledy na základě slušného strukturálního růstu
Veřejné služby Spíše ne Sektor s nízkým strukturálním růstem a vysokými kapitálovými nároky
Reality Spíše ne Nižší sazby do budoucna jsou hezké, ale nepříznivé strukturální faktory přetrvávají

Jak se můžeme poučit z minulých cyklů snižování sazeb Fedu?

V rámci zářijové schůzky FOMC se Fed rozhodl srazit základní sazbu o 50 bps, čímž zahájil první snižování sazeb od roku 2019. Před tímto krokem se intenzivně debatovalo, zda začít se snižováním opatrně, protože inflační tlaky dosud zcela nezmizely a ekonomika si vede dobře, nebo do něj jít po hlavě, aby předešel opožděnému účinku vysokých sazeb na americkou ekonomiku. Ale i když je to důležité, pro investory má větší význam, jestli je cyklus snižování sazeb pozitivní, nebo negativní pro akcie.

Měření a počítání cyklů snižování sazeb není zcela exaktní disciplína, neboť existuje více způsobů, jak cykly vybírat, ať už podle počtu jednotlivých poklesů, celkového trvání cyklu, velikosti jednotlivých poklesů apod. My jsme vybrali 20 takových cyklů od roku 1957 a změřili vývoj indexu S&P 500 v následujících 24 měsících. Zjistili jsme, že jakmile začne Fed snižovat sazby, vede si americký akciový trh obecně (na mediánové trajektorii) lépe než za normálních okolností.

Pouze ve třech případech skončili investoři po 24 měsících v mínusu, z toho jeden byl cyklus zahájený v listopadu 2000 a další v červenci 2007. Tyto příklady z nedávné historie mohou vést často k nesprávným domněnkám ohledně toho, jak takové snižování sazeb funguje. Dlouhodobý investor by neměl snižování sazeb vnímat jako něco negativního, ale spíš jako příležitost zjistit, zda má jeho portfolio správné složení, které zaručí dobrý výnos, i když úrokové sazby klesají.

Výsledek amerických voleb bude mít na rok 2025 velký dopad

V loňském roce se Fedu ekonomiku navzdory rychlému zvýšení základní sazby příliš zpomalit nepodařilo. Příčinou byly bezprecedentní fiskální impulsy Bidenovy vlády, které byly uveden do praxe, ačkoli nedošlo k žádné recesi. Od července 2022 do července 2023 se fiskální deficit zvýšil o 4,7 % HDP, což odpovídá téměř 1 bilionu USD. Americká politika se teď nezávisle na tom, zda vyhraje Trump, nebo Harrisová, nachází v éře populismu.

Dalšímu pokračování fiskálních stimulů neudržitelným tempem mohou zabránit pouze patové scénáře, kdy nový prezident nezíská zároveň kontrolu nad oběma komorami Kongresu. V případě drtivého vítězství budou masivní fiskální výdaje pokračovat, ať vyhraje Trump či Harrisová.

Pokud volby vyhraje Trump, ať už na celé čáře nebo v patovém scénáři, očekáváme velký pozitivní dopad na evropský vojenský průmysl. S republikánskou vládou totiž přijde omezení pomoci Ukrajině, a tak bude EU nucena navýšit výdaje na obranu. Tyto prostředky poputují do evropského vojenského průmyslu, takže se zvýší očekávaný růst odvětví.

Nezávisle na tom, zda republikáni ovládnou obě kongresové komory, či nikoli, však s sebou Trumpova vláda přinese také vyšší cla a může dojít k oslabení sentimentu v americkém technologickém sektoru, který závisí na dlouhých a vzájemně propojených asijských dodavatelských řetězcích. Za Trumpovy vlády očekáváme také negativnější sentiment v oblasti rozvojových trhů kvůli celním rizikům a souvisejícímu posílení amerického dolaru.

Vítězství Harrisové s sebou s nejvyšší pravděpodobností přinese patový scénář, kdy se Harrisová stane prezidentkou, ale Demokrati nezískají Senát. To může mít nepřiznivé dopady na hospodářský růst v nadcházejícím roce, protože budou omezeny fiskální výdaje. Demokratické vítězství by patrně pomohlo akciím spojeným se zelenou transformací. Na vládu Harrisové mohou podle nás pozitivně reagovat i rozvojové trhy a technologické akcie. Mimo jiné protože by se jim ulevilo, že se vyhnuly novým Trumpovým clům.

Autor: Peter Garnry, hlavní akciový stratég

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Krypto trhy se zotavují po zprávách o čínských stimulech a posledním Trumpově meetingu

Kryptoměnové trhy zaznamenaly prudký propad na začátku minulého týdne, kdy celková tržní kapitalizace klesla až o 10 %, což bylo způsobeno rostoucím napětím na Blízkém východě, které negativně ovlivnilo riziková aktiva. Bitcoin konkrétně klesl pod hranici 60 000 dolarů, čímž prakticky smazal zisky z předchozích dvou týdnů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024

V návratnosti investic by nyní měly hrát prim evropské a americké akcie

Čtvrtému čtvrtletí budou vévodit debaty o tempu snižování sazeb a nadcházejících amerických volbách, které se konají 5. listopadu. Po posledních dvou cyklech z let 2000 a 2007 jsou investoři přesvědčení, že i tento cyklus snižování sazeb s sebou přinese začátek recese. Pokud však hledáme vodítka do budoucna, nesmíme se ohlížet […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *