CZK/€ 25.320 -0,12%

CZK/$ 23.160 +0,11%

CZK/£ 30.251 -0,07%

CZK/CHF 26.970 -0,02%

10. 10. 2024

0 komentářů

Inflace v září nad odhadem, v prosinci se může dostat nad 3 %

 

Ceny v září poklesly méně, než jsme očekávali (-0,4 % versus naše očekávání -0,6 %). Meziroční inflace proto viditelně zrychlila z 2,2 na 2,6 % (naše očekávání 2,3 %) a v nejbližších měsících ještě může lehce přidat na “obrátkách”. 

Loading



 

Hlavním překvapením zářijového čísla je pro nás růst cen potravin. Šetření konkrétních výrobků naznačovala spíše lehký pokles cen a po několikáté mířila bohužel zcela opačným směrem. Viditelně zdražovaly zejména mléčné výrobky a tuky (máslo +16 %). Současně o poznání výrazněji, než jsme předpokládali, rostly ceny vzdělávání. Ty sice v září tradičně zdražují, letos ovšem školné a poplatky za mateřské školy rostly meziměsíčně o více než 10 % (před rokem zhruba o 5 %). O něco výrazněji také dál rostou ceny imputovaného nájemného. Naopak ještě výrazněji nakonec klesaly ceny pohonných hmot a podle očekávání sezónně začaly zlevňovat dovolené.

Po dnešních číslech se zdá být pravděpodobné, že inflace ke konci roku doputuje nad 3 % a bude se pohybovat v blízkosti horní hranice tolerančního pásma ČNB. I když na začátku roku 2025 by se měla začít vracet k nižším úrovním, pro ČNB bude nepříjemné vidět, že řada služeb (vzdělávání, pohostinství a hoteliérství) vykazují zvýšené inflační momentum. A pokud si mzdy udrží svoji dynamiku blízkou 6 %, bude tomu pravděpodobně ve službách náročných na pracovní náklady tak i v nejbližších kvartálech.

Dál proto platí, že předpokládáme opatrnou ČNB a jen pozvolný pokles sazeb po 25 bps na 3,50% v únoru 2025 a pak delší stabilitu úrokových sazeb na „nových rovnovážných“ úrovních.

Autor: Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Prospějí nižší sazby celému akciovému trhu?

Při pohledu na globální akciový trh vidíme, že se ve třetím čtvrtletí pár věcí změnilo. Došlo k menší rotaci prostředků z cyklických do defenzivních sektorů, protože někteří investoři vyhodnotili červencový propad technologických akcií a dočasné zvýšení volatility v srpnu jako předzvěst toho, že se situace ještě zhorší. Širší americký akciový […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *