CZK/€ 25.260 -0,14%

CZK/$ 23.146 +0,10%

CZK/£ 30.192 -0,08%

CZK/CHF 26.829 -0,56%

14. 10. 2024

0 komentářů

Francie má poprvé v historii horší ratingové hodnocení než Česko

 

Francie má od pátku poprvé v historii horší ratingové hodnocení než Česko. Alespoň podle agentury Fitch Ratings. Ta Francii, která podle ní dosahuje ratingového stupně AA-, zhoršila ratingový výhled na negativní.

Loading



 

Bonitu Česka coby dlužníka hodnotí Fitch Ratings stejným stupněm jako Francii, ovšem se stabilním výhledem. Jinými slovy, při stejné ratingové známce obou zemí nyní Francie vykazuje výrazně vyšší pravděpodobnost, že se právě jí – a nikoli Česku – rating dále zhorší. Celkové ratingové hodnocení Francie agenturou Fitch je tak horší než její hodnocení České republiky. K něčemu takovému dosud v historii nikdy nedošlo. Francie vždy měla lepší ratingové hodnocení než Česko, přinejhorším stejné.

Agentura Fitch výhled zhoršila jen den poté, co francouzská vláda představila plán, jak krotit svůj obří dluh. Mezinárodní investorskou obec ale nepřesvědčila, čehož nejprůkaznějším dokladem je právě nynější zhoršení ratingového výhledu. Je to „rána“ i pro české stoupence přijetí eura. Těžko mohou nyní již eurozónu nazývat elitním klubem, když její druhá největší ekonomika má horší ratingové hodnocení než Česko s korunou.

Autor: Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Trinity Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

V posledních týdnech se do popředí mediálního zájmu dostal vývoj na čínském akciovém trhu, který je naprosto bezprecedentní. Od svých minim si hlavní index Hang Seng Index připsal asi už 30% zhodnocení. Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací.

Text: Redakce

14. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *