CZK/€ 25.260 -0,14%

CZK/$ 23.146 +0,10%

CZK/£ 30.192 -0,08%

CZK/CHF 26.829 -0,56%

14. 10. 2024

0 komentářů

Co znamená pomalý růst produktivity pro úrokové sazby?

 

Na pomalý růst produktivity, který Evropě vyčítá “Draghiho zpráva”, upozorňuje také Banka pro mezinárodní platby (BIS) v jednom ze svých nejnovějších výzkumů – https://www.bis.org/publ/bisbull93.pdf. Ukazuje na zajímavý fenomén – od pandemie COVID 19 napříč vyspělým světem produktivita stagnuje s výjimkou USA. Podle BIS je úroveň produktivity napříč Evropou pod úrovní roku 2019, zatímco v USA je viditelně výše (dokonce lehce nad trendem). Jak si to vysvětlit?

Loading



 

BIS na prvním místě uvádí flexibilnější trh práce, který umožňuje americkým firmám jednodušeji nabírat i propouštět. To se ostatně projevilo i v průběhu pandemie, kdy míra americké nezaměstnanosti vzrostla v extrémních měsících o deset procentních bodů, zatímco v eurozóně zhruba o jeden. Rychlá sektorová rotace ale pravděpodobně tentokrát nevysvětluje vše.

Část příběhu jde i za výraznějším rozpočtovým stimulem americké vlády, který byl štědřejší a pravděpodobně lépe “zacílený” na podporu nového byznysu – podpora high tech a zelených investic podpořila ochotu investorů “brát na sebe riziko” a vedla k růstu trhu s rizikovým kapitálem.

Pravdou však je, že v důsledku toho vypadá americká rozpočtová situace velmi neutěšeně a Spojené státy na rozdíl od Evropy čeká výraznější fiskální “dieta”. Proto BIS předpokládá zvolnění dynamiky produktivity i v USA. A pak tu zůstává otázka, co ve světě s pomalým růstem produktivity (pod tlakem deglobalizace a dekarbonizace) mají dělat centrální banky?

Varování BIS je jednoduché – měnová politika bude muset zůstat ve vyspělém světě relativně utažená i při pomalejším hospodářském růstu. Jinak bude složité obnovit natrvalo cenovou stabilitu a centrální banky si budou zahrávat i se stabilitou finanční (příliš uvolněná měnová politika může například vést k bublinám na realitních trzích).

Autor: Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

V posledních týdnech se do popředí mediálního zájmu dostal vývoj na čínském akciovém trhu, který je naprosto bezprecedentní. Od svých minim si hlavní index Hang Seng Index připsal asi už 30% zhodnocení. Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací.

Text: Redakce

14. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *