CZK/€ 25.240 -0,08%

CZK/$ 23.146 +0,10%

CZK/£ 30.274 +0,27%

CZK/CHF 26.850 +0,08%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 10. 2024

0 komentářů

Krypto trhy rostou navzdory smíšeným údajům o inflaci v USA 

 

Po zveřejnění údajů o indexu spotřebitelských cen minulý čtvrtek, které překonaly očekávání na všech frontách, došlo na trhu s kryptoměnami k výprodeji. Avšak páteční data o výrobních cenách, která byla nižší, než se očekávalo, přiměla trhy s kryptoměnami k oživení a zmírnění předchozích ztrát.

Loading



 

Také akciové trhy profitovaly z těchto dat, přičemž indexy Dow Jones a S&P 500 dosáhly nových historických maxim. Po propadu na 59 000 dolarů ve čtvrtek se bitcoin nyní obchoduje na úrovni 65 800 dolarů.

Nástroj CME FedWatch momentálně ukazuje zhruba 87% pravděpodobnost, že Federální rezervní systém sníží sazby o 25 bazických bodů na nadcházejícím listopadovém zasedání. Tvůrci měnové politiky však budou do té doby pečlivě sledovat další ekonomická data, která by mohla ovlivnit případné změny ve výši sazeb.

Mt.Gox odkládá termín pro splacení na říjen 2025

Rehabilitační tým Mt.Gox ve čtvrtek oznámil, že lhůta pro splácení věřitelům byla prodloužena o další rok, z 31. října 2024 na 31. října 2025. Důvodem je pokračující řešení nevyřízených rehabilitačních pohledávek v rámci probíhajícího konkurzního řízení.

Tento krok by mohl být vnímán jako pozitivní pro cenu bitcoinu, protože miliardy dolarů v bitcoinech, které měly být do konce tohoto měsíce vráceny věřitelům, se nyní mohou vrátit až příští rok, což oddálí možný prodejní tlak na krypto trhy.

REKLAMA

Podle analytické platformy Arkham Intelligence mají adresy spojené s Mt.Gox v současné době zhruba 44 905 bitcoinů, což odpovídá přibližně 2,82 miliardy dolarů při současných tržních cenách.

Zakladatel Tronu Justin Sun zvolen premiérem mikronároda Liberland

Zakladatel blockchainu Tron, Justin Sun, byl zvolen premiérem mikronároda Liberland, což je území o rozloze 7 km² ležící mezi Chorvatskem a Srbskem na neobydleném úseku záplavové oblasti na břehu Dunaje.

Toto území, které je zhruba stejně velké jako Gibraltar, vzniklo kvůli pohraničnímu sporu mezi Chorvatskem a Srbskem, kdy si obě země nárokují, že toto území patří té druhé. Spor vznikl v důsledku změn v toku řeky Dunaj po inženýrských úpravách.

Liberland byl založen v roce 2015 českým politikem Vítem Jedličkou s vizí vytvořit skutečně libertariánskou společnost, kde je veškerá správa a legislativa řízena blockchainem.

Podle oficiálních webových stránek Liberland umožňuje svým občanům a e-rezidentům zakládat podniky podle zákonů Liberlandu, využívat jeho soudní jurisdikci, včetně pojištění, vynucování smart kontraktů i tradičních smluv, a podílet se na přímé demokracii odkudkoli na světě prostřednictvím internetu. Blockchain Liberlandu používá konsensuální mechanismus nominovaného proof-of-stake, což jej činí ekologicky šetrným.

REKLAMA

Liberland má zhruba 1000 občanů, více než 4000 e-rezidentů a přes 700 000 žádostí o občanství.

Metaplanet nakupuje dalších 108,999 bitcoinů

Japonská veřejně obchodovaná společnost Metaplanet minulý týden zakoupila dalších 108,999 bitcoinů, což odpovídá přibližně 1 miliardě jenů (6,7 milionu dolarů).

Tento nákup zvýšil jejich celkový stav na 748,502 bitcoinů (46,9 milionu dolarů).

Metaplanet v poslední době výrazně navyšuje své nákupy bitcoinů a v průběhu měsíce také prodávala opce na bitcoiny, aby získala bitcoinový příjem jako prémii.

Autor: Simon Peters, analytik společnosti eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů


Související články

Jaké zásadní změny přinesly vládní úpravy do penzijního spoření?

Konsolidační balíček účinný od letošního ledna sebou taktéž přinesl pozitivní změny v oblasti odpočtů z daňového základu pro fyzické osoby. Zásadní změna spočívá v rozšíření okruhu produktů spoření na stáří, které jsou způsobilé pro odpočet z daňového základu. Nově lze od základu daně odečíst i příspěvky hrazené poplatníkem v rámci tzv. dlouhodobého […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 10. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy pokračují v růstu i ve třetím čtvrtletí

Za letošní rok zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 8,65 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Navzdory neklidnému tržnímu prostředí lze doposud vidět pozitivní vývoj fondů.

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

15. 10. 2024

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

V posledních týdnech se do popředí mediálního zájmu dostal vývoj na čínském akciovém trhu, který je naprosto bezprecedentní. Od svých minim si hlavní index Hang Seng Index připsal asi už 30% zhodnocení. Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací.

Text: Redakce

14. 10. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *